Stints uit straatbeeld

2 oktober 2018 om 22:14 lokaal

BAARN De Stint de elektrische bolderkar voor het vervoer van kinderen is uit het straatbeeld van Baarn. Alle kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang hielden zich aan de opdracht van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat om vanaf dinsdag het voertuig niet meer te gebruiken op de openbare weg.

De plotselinge mededeling maandag rond 17.00 uur was het ingrijpendst voor de BSO Buiten die nog met de karretjes reed. Veel andere opvangen besloten direct na het ongeval op donderdag 20 september in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, om er niet meer in te rijden.

Een woordvoerder van kinderdagverblijf de Kleine Weide, gevestigd in de Eemborg: "We zijn dus al ruim een week gewend aan de nieuwe situatie. Het is ons gelukt om aan voldoende taxivervoer te komen en we wandelen ook meer met de kinderen waar dat mogelijk is. Voor ons stond direct vast dat we ze even niet meer wilden gebruiken. Niet alleen omdat de oorzaak in Oss niet duidelijk was, maar ook om de grote zorgen die bij onze ouders leefden. Wij begrijpen die zorg volkomen. De veiligheid van onze kinderen en medewerkers staat natuurlijk voorop."

Andere kinderopvangorganisaties konden gisteren niet regeren omdat ze te druk waren met het vervoer te regelen, of ze wilden de pers niet te woord staan. Zo is niet duidelijk hoe de BSO Buiten het precies heeft geregeld. Daar worden tientallen kinderen met verschillende Stints in de middag op de basisscholen opgehaald en daarna gaat het vaak naar een bos of speeltuin in de buurt.

De woordvoerder van de Kleine Weide:  "Voor ons was het al moeilijk om genoeg vervoer te regelen en dat zal, nu plotseling iedereen er gebruik van moet maken, nog ingewikkelder worden." Elders in het land worden allerlei alternatieven bedacht, zoals het inschakelen van ouders met bakfietsen.

Alle organisaties stellen zich er op in dat het verbod geruime tijd gaat duren. Het is zeker geen kwestie van dagen, maar eerder van weken of misschien wel maanden. Het onderzoek in Oss is nog volop gaande. De minister heeft haar besluit genomen na een eerste rapportage van de Inspectie voor de Leefomgeving. De inspecteurs zeggen dat ze niet kunnen uitsluiten dat de Stints op hol slaan, zoals in Oss waarschijnlijk gebeurde, of plots stil komen te staan zoals in Baarn twee keer gebeurde. 

De slag voor de leverancier van de Stints is enorm. Veel BSO's en kinderdagverblijven leaseden de elektrische karretjes voor een paar honderd euro in de maand. De gemeente Baarn heeft van geen enkele kinderopvang of BSO een hulpvraag gekregen. Een woordvoerder: "De verantwoordelijkheid voor het regelen van veilig (vervangend) vervoer door organisaties voor kinderopvang ligt wettelijk ligt bij deze organisaties zelf."

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie