De elektrische bolderkar, ook wel Stint genoemd.
De elektrische bolderkar, ook wel Stint genoemd.

BSO zwijgt over incident

24 september 2018 om 09:18 lokaal

BAARN BSO Buiten weigert een toelichting te geven op een incident met een elektrische bolderkar met kinderen eerder dit jaar. De zogenoemde Stint zou toen zijn stilgevallen op een spoorwegovervang in Baarn. Omstanders zouden de kar met kinderen van het spoor hebben gehaald.

Directrice José Lansaat wil niet met de media praten. Volgens haar is het niet gepast om een reactie te geven, terwijl het drama in Oss nog nauwelijks is verwerkt. Intussen gonst het van de geruchten in Baarn en op de sociale media. Zowel RTL Nieuws en RTV Utrecht maakten dit weekeinde melding van incidenten met de bolderkar in Nederland, waarbij Baarn nadrukkelijk werd genoemd. Volgens RTV Utrecht gaat het zelfs om twee incidenten op het spoor.

De Baarnsche Courant heeft geen directe getuigen gesproken die bij het incident waren betrokken, maar wel mensen rondom die getuigen. Het meest aannemelijke scenario is dat op een van de twee spoorovergangen in het dorp een Stint met begeleidster en kinderen op het spoor tot stilstand is gekomen, waarschijnlijk ergens dit voorjaar. De bestuurster was enorm geschrokken en kreeg de zware bolderkar met kinderen niet van de rails. Omstanders schoten onmiddellijk te hulp. Onduidelijk is of de kar met kinderen van het spoor is geduwd of dat de kinderen, die met veiligheidsriemen vast zitten, eerst uit de kar zijn gehaald. In ieder geval kwam er op dat moment geen trein aan en kon zelfs de kar ongeschonden veilig worden gesteld.

Uit de communicatie met Lansaat dit weekeinde wordt bevestigd dat er een incident is geweest met een Stint met kinderen van de BSO in Baarn. In eerste instantie was er de bereidheid om de zaak toe te lichten.

Uiteindelijk is toch besloten om geen enkele media te woord te staan. Zo blijft volstrekt onduidelijk of de oorzaak van het stilstaan ontdekt is en of het klopt dat een Stint niet een knop heeft waarmee hij als het ware losgekoppeld wordt van de elektromotor en makkelijk weggeduwd kan worden.

Op sociale media vallen honderden mensen over elkaar heen in de reacties. RTL Nieuws gebruikte als beeld een wagentje van Kindergarten dat niet eens een vestiging in Baarn heeft. Ook melden zich mensen die menen te weten wat ze heeft afgespeeld. Een dame op Facebook: "Mijn kinderen zaten bij de desbetreffende Bso en ze hebben super goed gehandeld op dat moment! Ze hebben als eerste de kinderen zo snel mogelijk in veiligheid gebracht! Super gedaan! Ja de pm'ers (begeleidsters, BC) zijn geschrokken, logisch! En ja er had van alles kunnen gebeuren... maar dat was er niet! De Stint is daarna helemaal opnieuw nagekeken en gekeurd!"

Bij de kinderopvangen in Nederland wordt heel wisselend gereageerd op het ongeval in Oss. Partou met meer dan driehonderd locaties en daarmee een van de grootste organisaties van kinderopvang in Nederland besloot afgelopen vrijdag om de Stints voorlopig te laten staan. Ook Doomijn, dat ongeveer tweehonderd locaties in het noorden en het oosten heeft, houdt de elektrische bolderkar binnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie