Koningin Juliana met haar familie op het bordes van paleis Soestdijk.
Koningin Juliana met haar familie op het bordes van paleis Soestdijk. Nationaal Archief

Expositie ‘De eeuw van Juliana’

18 september 2022 om 12:31 Historie

AMSTERDAM/BAARN (ANP) Prinses Beatrix opent donderdagavond 13 oktober de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De tentoonstelling is opgezet omdat het volgend jaar 75 jaar geleden is dat Juliana werd ingehuldigd als koningin. De Baarnse schrijfster Thera Coppens werkte ook mee aan de expositie.

Juliana, de moeder van prinses Beatrix, was van 1948 tot 1980 koningin. In 2004 overleed ze op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Ze woonde lange tijd op Paleis Soestdijk. Vanuit daar bezocht ze vaak de Baarnse boekhandel Den Boer, in de Laanstraat. 

LIEFDE VOOR BOEKEN Over de liefde voor boeken en Juliana’s  literaire belangstelling schreef de schrijfster Thera Coppens een lang artikel. Dat artikel wordt opgenomen in de uitgebreide catalogus die van de tentoonstelling wordt samengesteld. Een verkorte versie van het stuk is deze maand te lezen in het magazine Vorsten. 

Thera Coppens zal op de expositie te zien zijn in een kort filmpje dat is opgenomen bij Boekhandel den Boer. Ook komt er een audiofragment waarin Coppens vertelt over het enthousiasme waarmee de voormalige koningin in de Baarnse boekhandel kwam rondkijken en kopen. 

Een van de verhalen in de tentoonstelling is die van de vriendschap tussen Eleanor Roosevelt en Juliana. Kleindochter Anna Eleanor Roosevelt is ook aanwezig bij de opening en houdt een toespraak over de vriendschap tussen haar oma en Juliana. Prinses Beatrix krijgt een rondleiding langs de tentoonstelling. ‘De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen’ is van zaterdag 15 oktober tot en met maandag 10 april te zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie