Honderd standhouders waren er op de Moestuinbeurs op Groeneveld.
Honderd standhouders waren er op de Moestuinbeurs op Groeneveld. Baarnsche Courant

Moestuinbeurs op Groeneveld trekt 10.000 bezoekers naar Baarn: ‘Fermenteren kun je leren’

26 maart 2024 om 07:00 Evenementen

BAARN De Moestuinbeurs op Landgoed Groeneveld is afgelopen weekend door 10.000 mensen bezocht. Dat leidde vooral op vrijdag en zaterdag tot grote drukte op de toegangswegen in Baarn-Noord.

Treinreizigers werden met pendelbusjes vervoerd. Automobilisten werden doorverwezen naar het Bomencentrum aan de Zandheuvelweg. Van daaruit moeten ze ook met de bus naar Groeneveld. Dat leidde tot problemen omdat de bermen van de Zandheuvelweg te drassig waren voor de bussen. Ook was er communicatiestoornis tussen de verkeerscontroleurs. Net als bij eerdere evenementen bij Soestdijk is het probleem dat eigenaar Hans Blokzijl van het Bomencentrum niet toestaat dat de bussen zijn terrein opdraaien en daar vervolgens kunnen keren.

Gelukkig zijn moestuinliefhebbers geen moeilijke mensen. Ze weten dat het in Nederland flink kan regenen, dat is ook wel weer goed voor de tuin. Ook de problemen bij het busvervoer vanaf de Zandheuvelweg leidden niet tot veel klachten. De Moestuinbeurs is een jong initiatief maar een schot in de roos. De eerste editie was vorig jaar op Landgoed Mariënwaerdt in Gelderland en nu was het oog gevallen op Kasteel Groeneveld.

De zaterdag was al dagen van tevoren stijf uitverkocht, vrijdag en zondag was het ook druk. Zondag was de regen wel een spelbreker. Zo nu en dan scheen de zon om minuten later plots plaats te maken voor een forse regenbui.

KRIEBELBEESTJES

Minimaal de helft van de bezoekers vluchtte dan het kasteel in en daar was het dan even te druk. Ook al omdat een aantal standhouders, dat zaterdag buiten stond, op zondag hun toevlucht in het kasteel hadden gezocht. Rond het middaguur was het langzaam schuifelen langs de vele stands. Een speciale kindertuin was er voor de jongeren met Ireen Laarakker, die vertelde over de wonderlijke wereld van de wormen, en Simon de moestuinman die de kinderen vertelde over kriebelbeestjes.

Hun ouders gingen intussen op visite bij de plantendokter of volgden de cursus ‘Hoe maak je een stuk eetbaar hout?’. Of een van de andere workshops met lokkende namen als ‘Je tuin als bloemenwinkel’, ‘De bodem is de basis’ of ‘Fermenteren kun je leren’. De drukste stand was echter de zaden- en stekjesruil. Heel wat planten, bollen en zelfs boompjes verwisselden van eigenaar.

ONTMOETINGSPLEK

Het evenement blijkt een ontmoetingsplek voor iedereen met interesse in moestuinieren en/of een zelfvoorzienende levensstijl. Duurzaamheid staat centraal. Daarbij werd rekening gehouden bij de locatiekeuze, het aanbod van eten en drinken en de invulling van het programma. Zo werd er voor gezorgd dat alle bezoekers met nieuwe kennis en inspiratie, maar vooral vol plezier het nieuwe moestuinseizoen tegemoet gaan. De organisatie was tevreden, maar wilde geen voorspelling doen of de moestuinbeurs een blijvertje is in Baarn. Wellicht is het toch spannender om steeds een nieuwe plek te vinden, met misschien een soepeler parkeerregime.

Eugene Leenders
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie