In De Trits is in verschillende ruimten, waaronder de kleine fitness, de bestaande verlichting vervangen door leds.
In De Trits is in verschillende ruimten, waaronder de kleine fitness, de bestaande verlichting vervangen door leds. De Trits

Tweede Baarnse Energy Battle van start gegaan: ‘Mooi hieraan mee te doen’

3 augustus 2023 om 17:15 Duurzaamheid

BAARN De tweede Baarnse Energy Battle is vorige week van start gegaan. Diverse organisaties uit de sport- en scoutingwereld doen een jaar lang mee om hun stroom-en gasgebruik zo ver mogelijk terug te dringen. We spreken met vertegenwoordigers van tafeltennisvereniging Elan en sportcentrum De Trits. ,,We staan zeker achter de intenties vanuit de gemeente.”

Jurre Jochemsen

Vorige week maandag ging de tweede Baarnse Energy Battle officieel van start. In deze energiebesparingswedstrijd trachten zeven organisaties uit de Baarnse sport- en scoutingwereld duurzaamheidsdoelen te halen.

ELAN

De gemeente Baarn is de initiatiefnemer van deze bewustwordingscampagne en namens tafeltennisvereniging Elan zegt Bandi Sebök volledig achter de actie te staan. ,,Dat lijkt me ook logisch in deze tijden, wij als Elan doen graag mee aan bezuinigen en vergroenen. Daarbij is het ook nog eens mooi meegenomen dat er een leuke hoofdprijs van duizend euro is te winnen, maar dat is uiteraard niet het belangrijkste. Wij doen met Elan voor de eerste keer hieraan mee en samen met Henk Vonk mag ik de kar trekken binnen de club. De grootste vraag in het begin van de actie is welke knelpunten er zijn op dit gebied. Nou, daar kwamen we al gauw achter, we kunnen zóveel besparen op onze koelkast en de vriezer. Wij hebben - bij wijze van spreken - een koeling onder de bar uit het jaar nul. Verder verbruikt dat ding natuurlijk het nodige, wat uiteraard veel minder kan in de toekomst. Die gaan we wel vervangen denk ik zo. De voorkeur voor de toekomst gaat naar een zogeheten ‘losse’ koelkast die ook ergonomisch wat beter te verantwoorden is. En als ik dan helemaal verder ga, heeft een flessenkoelkast met glazen deuren de allergrootste voorkeur. De barmedewerker pakt dan gewoon de fles cola uit de koelkast en doet ‘m weer dicht, echt veel beter dan wat we nu hebben. Verder is het als gezegd dus ook niet ondenkbaar dat we de vriezer met snacks gaan vervangen.”

Eén ding is zeker weet Sebök: ,,Alle kleine dingetjes tellen mee. Verder is het prettig dat de Energy Battle breed wordt gedragen binnen het Elan-bestuur, waar ik overigens geen deel van uitmaak. Wel ben ik lid van de communicatiecommissie. Alles wordt binnenkort uitgebreid beschreven in de uitgestelde digitale nieuwsbrief van de club.”

DE TRITS

Communicatiemedewerker Eugenie Engelbracht van sportcentrum De Trits benadrukt dat het centrum al langer bezig is met het duurzaamheidsthema, maar dat er nu - door de Energy Battle - nóg meer gedaan wordt. ,,We zijn al een tijdje bezig met besparen en duurzaamheid. Onlangs hebben we hier al zonnepanelen aan laten leggen. Maar recent hebben we weer meer gedaan. We hebben in diverse ruimten binnen het centrum de bestaande verlichting vervangen door leds. Dit is onder meer het geval bij de kleinere fitnessruimte, de personeelskamer en de kleedruimte van datzelfde personeel. Verder hebben we in de zogeheten voorhal nu ook ledverlichting.”

De Trits wil op nog meer fronten de slag slaan. ,,Maar concreet kan ik daar nog niet zoveel over zeggen. Het zou misschien ook weer led kunnen zijn, maar dat moeten we zoals gezegd nog allemaal inventariseren. Feit is dat we de eerste stappen zeker hebben gezet. Waarom we meedoen met de Energy Battle? Wij bij De Trits vinden het thema duurzaamheid net als de gemeente heel belangrijk. Als maatschappelijke organisatie willen we wat ‘terugvertalen’ naar de leden. Verder willen we ook bewustwording creëren. Dat gaat zich zeker uitbetalen, daar zijn we van overtuigd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie