Borrebos
Borrebos Kees Koudstaal

Alleen samen krijgen we de sloop van natuurgebieden onder controle!

Column Deel je nieuws

De boodschap ´handen af van het Borrebos´ van de prinsessen Irene en Margriet en ondertussen ook van mr. Pieter van Vollenhoven maakt veel los in het land. In een van de kranten las ik dat ik hoopte dat de oproep van de voormalige paleisbewoonsters als erfgenames van de wil van hun grootmoeder en moeder als een bom in zou slaan bij de leden van de gemeenteraad. De suggestie wordt gewekt dat daarin ook de gedachte verscholen lag dat de raad en het college ermee op andere gedachten zouden worden gebracht. Dat is geen moment in mijn hoofd opgekomen, want ik weet hoe de hazen lopen in politiek en bestuurlijk Baarn. Mijn enige opzet was dan ook de mishandeling van het bosgebied breder aan de kaak te stellen. 

Domme reacties

Ondanks de vaak domme en aandachtsafleidende reacties op ‘sociale’ media over het standpunt van de prinsessen - “De Nederlandse bevolking is geschokt over de praktijken van Willem Alexander” - “Het circuit in Zandvoort, huilden ze toen ook? - “Laten de prinsessen het paleis gewoon zelf kopen.” - “Opzouten en klap toe die kwek!” - is het overgrote deel van de reacties op de oproep van de prinsessen de wil van hun moeder en grootmoeder te respecteren en het betreffende bosgebied niet te verstieren door woningbouw louter positief. De sneer die de Baarnse fractievoorzitter van het CDA via een twitterbericht uitdeelt in de richting van de prinsessen “Wat is hier de relevantie van? Een dame uit Doorn en een dame uit Apeldoorn” en zijn voor mij bestemde vileine opmerking “Zelfs de grootste republikein wordt net zo makkelijk monarchist”, zegt alles over hoe hij met de rest van de gemeenteraad, GroenLinks daargelaten, over het belang van de natuur denkt. 

Alleen samen

Terug naar de ophef die in elk geval buiten Baarn is ontstaan aangaande het onderwerp ‘hoe om te gaan met natuurgronden’. Het issue staat weer stevig op de kaart en niet alleen voor de gemeente Baarn. Verwijzingen naar het Zandvoortcircuit zijn terecht, ook daar is sprake van schandaleuze schade die aan het karakter van de natuur wordt toegebracht. Hetzelfde kan gezegd worden over het dichter bij Baarn gelegen Bachbos in Bilthoven, het Parkbos in Groenekan en de Oude Tempel in Soesterberg. Aanleiding genoeg de krachten te bundelen onder het motto ‘Alleen samen krijgen we de sloop van natuurgebieden onder controle!’

Kees Koudstaal, inwoner van Baarn

advertentie