Zeventig belangstellenden woonden de lezing bij.
Zeventig belangstellenden woonden de lezing bij. Birgit Oelkers

Het menselijke verhaal achter de feiten van ons koloniale verleden in voormalig Nederland-Indië

23 augustus 2022 om 17:10 Activiteiten

BAARN Henk Bakker verzorgde woensdag 17 augustus, Onafhankelijkheidsdag in Indonesië, een lezing over het menselijke verhaal achter de feiten van ons koloniale verleden in voormalig Nederland-Indië.

Hoe werken het oorlogsgeweld en de pijn door, waarmee mensen te maken kregen tijdens de koloniale overheersing van voormalig Nederlands-Indië en de Japanse bezetting? Tijdens de Bersiap, de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, het verlaten van een land waar je je thuis voelde. Tijdens het vergeefs strijden voor een Molukse staat onder de paraplu van Verenigde Staten van Indonesia. En tijdens de kille ontvangst in Nederland in de jaren 50.

Zoveel slachtoffers, zoveel strijd en geweld, pijn en discriminatie. Hoe kunnen we elkaar daarin vinden, steunen, ons met elkaar verzoenen? Henk Bakker heeft een lezing in Lokaal-O gehouden en de zeventig deelnemers tot een gesprek uitgenodigd. Over het leven met trauma’s en de gevolgen daarvan voor de 2e, 3e en 4e generatie. Over de uitingen van een trauma naar aanleiding van wat men meegemaakt heeft. Het zwijgen daarover, de levenslange grote spanning in het onderbewustzijn. 

Henk Bakker citeerde een hoge Japanse militair die na de overgave van Japan zei: ‘Jullie hebben deze oorlog misschien gewonnen, maar jullie zijn tot in het vierde geslacht verliezers.’ De lezing en het aansluitende gesprek gingen ook over het werken aan verzachting en heling. Erover praten, liefdevolle naasten die vragen stellen, begeleiding door deskundigen. Dat zijn manieren om openingen te krijgen, om een opgetrokken beschermingswal te kunnen latenzakken. Maar vaak zal het verwerken van trauma’s pas kunnen beginnen als de onbewuste spanning zo sterk wordt dat mensen in hun leven in situaties terecht komen die verborgen traumasporen blootleggen. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in een crisis, een ziekte of, wat Henk Bakker als hospice-arts regelmatig meemaakt, als mensen aan het einde van hun leven zijn.
De deskundigheid én de openhartigheid van Henk Bakker over zijn eigen persoonlijke levensloop maakten zijn lezing niet alleen leerzaam, maar boden veel mensen ook herkenning en troost. Hij was in staat om een sfeer en setting te creëren die de deelnemers uitnodigde om hun eigen persoonlijke geschiedenissen, verdriet en worstelingen te delen.

Er ontstonden intieme gesprekken, voorbij meningsverschillen, standpunten, waarheden. Er werd gepraat over het zwijgen in Indische en Molukse gezinnen over opgelopen trauma’s, die zelfs nog vierde generaties tekenen en over de gevolgen van gedwongen assimilatie, het onderdrukken van de eigen identiteit. Het erkennen én het leven van de Indonesische en Molukse identiteit dragen bij aan het verwerken van opgelopen trauma’s. Net als het erkennen van geleden pijn, het delen van verhalen en het organiseren van een dialoog hierover. Henk Bakker eindigde zijn lezing met een videoclip van Michael Jackson van het lied ‘Childhood’. 

Daarmee illustreerde hij hoeveel last iemand kan hebben van een ontbrekend stuk ontwikkeling en onverwerkt leed in vroege jaren. En hoe belangrijk het is om je eroverte uiten en je gezien en gekoesterd te weten. ‘Before you judge me, try hard to love me, look within your heart then ask, have you seen my childhood?’

door Birgit Oelkers

.

Henk Bakker.
Christine Schut
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie