Hans van der Heide met zijn schets voor een paleistheater.
Hans van der Heide met zijn schets voor een paleistheater. Baarnsche Courant

Van der Heide wil aandacht voor vorstelijke idee: Paleistheater is de oplossing

19 januari 2023 om 10:00 Achtergrond

BAARN Op tafel ligt de schets die hij al ruim vijf jaar bij zich draagt. Hans van der Heide is onvermoeibaar in zijn plan om een theater te delen met Soest. De ideale locatie: Paleis Soestdijk. Meer preciezer: het Paradeterrein tegenover het paleis aan de Amsterdamsestraatweg.

Deze week neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over de toekomst van de Baarnse Speeldoos. Voor hem reden om er nog een schepje bovenop te doen en zijn ideeën bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Hans van der Heide heeft een lange staat van dienst als marketingman in het bedrijfsleven. In het dorp is hij Mister Vorstelijk Baarn. Volgens hem het ultieme motto, waarmee Baarn zich positief kan onderscheiden van alle andere gemeenten. Van der Heide werkt al jaren aan een inniger contact tussen Soest en Baarn op het culturele vlak. Hij zit in een denktank met Bert Smit uit de buurgemeente en Harm Jan Luth. Ze spreken ook met de cultuurwethouders van beide gemeenten. Soest heeft geen theater. 

PLUCHE THEATER Hans van der Heide: ,,Wel een allegaartje aan zalen, maar geen echt pluche theater zoals we dat Baarn hebben. Nu is het tijd om een theater samen te delen op een mooie plek. Die plek is Soestdijk.” Volgens Van der Heide worden vele vliegen in één klap gevangen. Het zou zelfs het auditorium bij het paleis uit kunnen sparen. Het theater zou overdag uitstekend dienst kunnen doen als dag-congrescentrum. Overal wordt Hans van der Heide vriendelijk ontvangen. Door de burgemeester, door de politiek en door de Meyer Bergman Erfgoed Groep. Niemand wijst zijn plannen af, integendeel, de voordelen worden gezien. Toch is het er tot nu toe niet van gekomen. Van der Heide: ,,De tijd dringt. De Baarnse politiek gaat een besluit nemen. Nieuwbouw of verbouw; het loopt in de vele miljoenen euro’s. Ik heb de indruk dat men na zeven jaar sputteren er gewoon van af wil. Onder druk worden dan verkeerde beslissingen genomen. Veel mensen die ik heb gesproken verwachten een uitspraak om de bibliotheek in het centrum te handhaven in een gezellige vorm en voor een niet te groot bedrag de huidige Speeldoos te repareren waar dat nodig is. Maar, iedereen weet dat dit besluit natuurlijk geen echte oplossing is.” Maya Meijer-Bergmans heeft geen behoefte om in te gaan op de suggestie van Van der Heide. ,,We spreken graag met mensen uit Baarn en Soest en willen helpen daar waar we kunnen. Echter we hebben nu de handen vol met de Raad van State procedure voor het bestemmingsplan Landgoed Soestdijk. Daar besteden we nu al onze energie aan.”

door Eugene Leenders

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie