Vijf Baarnse kerken doen mee aan de Kerstverhalenroute tijdens de Kerststallenroute.
Vijf Baarnse kerken doen mee aan de Kerstverhalenroute tijdens de Kerststallenroute. Vorstelijk Baarn

Baarnse kerken verrijken de Kerststallenroute

29 november 2022 om 18:23 Achtergrond

BAARN De steeds populairder wordende kerststallenroute in Baarn inspireerde Baarnse kerken om met kerstverhalen mee te gaan doen in de route. Dit jaar bieden vijf kerken aan kinderen - samen met gezin, vrienden, opa en oma - de gelegenheid vijf kerstverhalen en Gifts of Christmas te verzamelen. Met de kerstdagen is er een slotverhaal.

Het idee is bedacht door Corine Blauwendraat en Tine Veldhuizen, actief in respectievelijk de de Pauluskerk (Brink) en Calvijnkerk (Tromplaan). De Raad van Kerken omarmde het idee en vijf kerken doen mee aan het initiatief. Naast de twee genoemde kerken zijn het de Adventkerk (Nassaulaan), de Nicolaaskerk (Kerkstraat) en de Paaskerk (Oude Utrechtseweg 4a).

Hoe werkt de kerstverhalenroute?

Tine Veldhuizen: ,,In vijf kerken wordt op zondag 18 december tussen 13.00 en 16.00 uur een verhaal over Angelo verteld. Deelnemers wandelen of fietsen van kerk naar kerk en onderweg ontdekken zij verschillende kerststallen. In elke kerk kunnen zij luisteren naar een avontuur van Angelo. Er is ook een slotverhaal, dat wordt de week erna verteld als onderdeel van de kerstviering van de vijf kerken. Deelnemers die naar het slotverhaal komen luisteren, krijgen dan ook een mooi vormgegeven boekje Angelo zoekt het licht met het complete verhaal.”

VERBINDING VAN TALENTEN,,Ik vind het bijzonder om te merken hoeveel talenten het idee van de Kerstverhalenroute tot leven brengen. We hebben een professionele schrijver gevonden in de Paaskerk om het boekje te schrijven, dat is Gerard van Midden. Johan en Liesbeth Bosgra uit de Pauluskerk hebben een grafische studio en de illustraties worden gemaakt door Hanneke Bos uit de Calvijnkerk. De vrijwillige inzet van deze professionals en vele anderen maken enorm veel mogelijk.”

Wat gebeurt er op 18 december nog meer in de deelnemende kerken?

,,Elke kerk heeft in ieder geval ook een kerststal. De Adventkerk bijvoorbeeld doet al heel lang mee aan de kerststallenroute, zij ontvangen wandelaars ook al jaren in de kerk en bieden chocolademelk aan. Het is aan de deelnemende kerken wat ze precies gaan doen. Er wordt in ieder geval een verhaal verteld, en er zijn ook kerkleden aanwezig die desgevraagd iets over de kerk kunnen vertellen.”

GERARD VAN MIDDEN Schrijver voor de Baarnse kerstverhalenroute is tekstschrijver Gerard van Midden. Hij schreef zeven verhalen rond hoofdpersoon Angelo. Een nieuwsgierige, avontuurlijke jongen die ervaart dat het leven niet altijd zo licht is. Juist dan overkomt hem iets bijzonders, iets geheimzinnigs. Wat dat is, wordt duidelijk tijdens de kerstverhalenroute.

Gerard, hoe reageerde je toen je het verzoek kreeg om mee te werken?

,,Ik was heel verrast, en ik vond het een leuke en bijzondere vraag. Ik zei dan ook meteen ja. Later dacht ik wel even: hoe gaat het me lukken om een verhaal dat uit zeven delen moet bestaan zo op te schrijven dat je met ieder deel kunt beginnen zonder de verhaallijn te verliezen. Dat was een uitdaging.”

Wat motiveert je om mee te werken?

,,Ik geloof in de kracht van verhalen. Verhalen maken een soms moeilijk te begrijpen werkelijkheid invoelbaar en milder. Ze maken nieuwsgierig en roepen vragen op. Over hoop en wanhoop. Dood en leven. God en goden. Verhalen stimuleren creativiteit en openen nieuwe werelden. In een goed verhaal loop je als lezer of luisteraar zelf rond, waardoor je je kunt spiegelen aan anderen. Die ervaring en beleving vind ik enorm belangrijk voor kinderen.”

Heb je wel eens eerder kerstverhalen geschreven? Wat is volgens jou kenmerkend voor een kerstverhaal?

,,Ik heb al vrij veel kerstverhalen geschreven. In een goed kerstverhaal herken je aspecten en thema’s uit het Bijbelse kerstverhaal. Voor mij moet het daarom gaan over de kracht van het kleine, het kwetsbare. Over de hoop dat elk kind dat geboren wordt onze wereld mooier en veiliger kan maken voor iedereen. Over de boodschap dat licht het altijd zal winnen van duisternis. Het moet troost bieden aan mensen die aan de rand van onze maatschappij leven en tegelijk een oproep doen aan ons om de handen uit de mouwen te steken en ook echt voor vrede - in al zijn uitingen - te gaan.”

Welke boodschap hebben de verhalen die je nu geschreven hebt?

,,De titel van het verhaal - ‘Angelo zoekt het licht’ - onthult deels ook een boodschap. Ik zeg bewust ‘een’ boodschap, omdat ik hoop dat kinderen of ouders er hun eigen betekenis aan ontlenen. Je moet zelf kunnen invoegen en vanuit jouw perspectief er naar kunnen kijken. Voor mij gaat het verhaal over ‘onderweg blijven ondanks teleurstellingen’. Om te blijven zoeken naar het mooie in onze wereld. Om te ervaren dat anderen licht voor jou kunnen zijn en jij ook licht voor hen. In dit verhaal heb ik ook een onzichtbare oma van Angelo opgevoerd. Een oma die Angelo steun geeft, precies op de momenten dat hij die nodig heeft. Bij de rol van die oma kun je van alles bedenken”.

Op welk effect hopen jullie?

Gerard:,,Ik hoop dat kinderen en hun ouders of grootouders enthousiast worden en blijven voor kerstverhalen. Ik hoop ook dat dit project een niet meer weg te denken traditie in Baarn wordt.” Tine: ,,Verder dromend hopen Corine en ik ook dat andere gemeenten in Nederland dit idee overnemen om zo nog meer mensen bekend te maken met de kracht van verhalen en van het kerstverhaal.”

Tot en met 11 december kunt u zich online aanmelden op www.kerstverhalenroutebaarn.jouwweb.nl. Na aanmelding ontvangt u uiterlijk 15 december per e-mail een luisterverhaal om Angelo al een beetje te leren kennen en de routestrippenkaart om uit te printen.

Zondag 18 december tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen gezinnen/groepen met de routestrippenkaart in de hand de route volgen, verhalen luisteren en de Gifts of Christmas verzamelen. Dit zijn kleine cadeautjes, die ook weer een verhaal vertellen.

Het slotverhaal wordt de week erna verteld als onderdeel van de kerstviering van de vijf kerken. Ook wordt dan het complete verhaal Angelo zoekt het licht uitgedeeld (één exemplaar per aanmelding).

Deelname vraagt dankzij de vrijwillige inzet van alle professionals een bijdrage van slechts € 4,50 per gezin/groep.

Er is plaats voor 200 gezinnen/groepen. Dus wacht niet te lang met aanmelden.

door Auke Schouwstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie