Rechts Mirella Boot en Jan de Boer.
Rechts Mirella Boot en Jan de Boer. Mirella Boot Fotografie

Letterprins leert kind lezen, Baarnaars schenken hem aan universiteit

28 oktober 2022 om 08:52 Achtergrond

BAARN ,,We hebben de app Letterprins bedacht en vormgegeven in 2012 en nu in 2022 is onze prins volgroeid.” Het Baarnse echtpaar Mirella Boot en Jan de Boer heeft, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, de leren lezenapp Letterprins ontwikkeld. Hiervoor ontvingen ze in 2013 de Nationale Alfabetiseringsprijs uit handen van Prinses Laurentien.

Anno 2022 is de app doorontwikkeld tot een volwassen game die 14 oktober opnieuw is gelanceerd door de prinses. ,,Ons doel is kinderen op een leuke manier te leren lezen”, legt Mirella Boot uit. ,,Toen onze jongste zoon in groep 3 van de basisschool zat, kreeg hij geplastificeerde letters en woordjes mee naar huis om te oefenen met taal. Mijn man en ik dachten toen: dat moet toch leuker en beter kunnen. We waren ook steeds letters kwijt. Daarom bedachten we de app. We zochten samenwerking met psycholinguïst Esther Steenbeek van de Radboud Universiteit die net haar proefschrift ‘Leren lezen met kinderen’ had afgerond.”

Samen hebben ze de app ontwikkeld. ,,Het is onze bijdrage aan de maatschappij”, aldus de fotografe. ,,Mijn man is adviseur op it-gebied in de zorg, dus allebei werken we niet in het onderwijs. Een app laten ontwikkelen is duur, plus bij elke update van een telefoon moet je ook de app laten updaten. Nadat we de app hadden ontwikkeld voor Apple, zijn we op zoek gegaan naar samenwerkingspartners om de app ook te kunnen ontwikkelen voor androidtelefoons.” 

Het lukte Esther Steenbeek geld en andere partijen te verzamelen en er een game van te maken. ,,We hebben Letterprins afgestaan aan de Radboud Universiteit. Daar hebben ze er veel geld ingestoken om de app te ontwikkelen tot een game die voor iedereen gratis is. Op de website is een crowdfunding gestart om de game gratis te houden.”

Mirella Boot benadrukt dat de game niet alleen leuk en handig is voor kinderen die beginnen met lezen, maar bijvoorbeeld ook voor anderstaligen die Nederlands willen leren lezen. ,,Het doel is zoveel mogelijk kinderen op een goede manier te leren lezen. Iedereen komt bij hetzelfde eindpunt, maar ieder in zijn eigen tempo. De game benadrukt wat je goed kunt en voegt langzaam maar zeker nieuwe letters en woorden toe. En het mooie is, er is wetenschap in gestopt, maar er komt ook wetenschap uit door de gebruikers.” Door het gebruik van uitgekiende algoritmes is het vervolg en de snelheid van de game aangepast op het niveau van de gebruiker. 

Volgens Boot wordt de Letterprins ook op Baarnse basisscholen ingezet. ,,En we merken via LinkedIn dat leerkrachten en onderwijsassistenten de website delen. Dat is fijn, want leerkrachten krijgen regelmatig de vraag van ouders hoe ze het beste met hun kind kunnen oefenen.”

De game is ontwikkeld door een samenwerking van ouders, wetenschap (Radboud Universiteit Nijmegen), serious game specialisten (IJsfontein), leraren en natuurlijk getest met kinderen.

De game is gratis te downloaden en te spelen via www.letterprins.nl.

door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie