De burgemeester wees deze toeriste hoogstpersoonlijk vakkundig de weg.
De burgemeester wees deze toeriste hoogstpersoonlijk vakkundig de weg. Caspar Huurdeman

Vorstelijke bewegwijzering; Röell blij met nieuwe blauwe infobordjes

12 oktober 2022 om 15:45 Achtergrond

BAARN Oplettende Baarnaars is het wellicht al opgevallen: de nieuwe blauwe bewegwijzeringspalen en -borden die in de gemeente zijn geplaatst. De hoogste tijd, vinden burgemeester Mark Röell, de centrumwinkeliers en VVV Baarn. 

Op maandagmiddag onthulde burgemeester Röell en wethouder Hugo Prakke het eerste nieuwe bord. Het informatiebord staat op het Stationsplein en toont een aantal Baarnse bezienswaardigheden. Zo staat de Wintertuin er op aangegeven, het Baarnse Bos en kasteel Groeneveld. Maar ook staat er een pijltje naar het kantoor van de VVV, 25 meter verderop. ,,Dat is wel nodig want we zijn nu niet duidelijk zichtbaar voor de toeristen die Baarn bezoeken”, vindt VVV-coördinator Hans Wijbrands. 

IMAGOWAARDIG Iets verderop staat nog een oude, groene wegwijzer. Die zal binnenkort vervangen worden door de nieuwe koningsblauwe exemplaren. ,,Veel beter en ons imago ‘Vorstelijk Baarn’ waardig”, concludeerde burgemeester Röell tevreden. Hij noemde de lange lange aanloop die nodig was om tot de nieuwe wegwijzers te komen. ..Een stuurgroep heeft meermaals vergaderd over de borden en dat heeft tijd nodig gehad. Nu is het eindelijk zo ver en kijk nou toch wat een verbetering het is.” De burgemeester vond het jammer dat de oud-voorzitter van Stichting Mooi Baarn, Hans van der Heide, niet aanwezig kon zijn. ,,Hij zou dit zeker waarderen.” 

TENGELS AF Een minpuntje was dat de avond voor de onthulling enkele wegwijzers waren vernield. Op de kruising bij de  spoorwegovergang aan de Torenlaan was een paal uit de grond getrokken en vernield. ,,Ontzettend irritant. Blijf met je tengels af van zaken die met gemeenschapsgeld zijn aangeschaft”, mopperde Röell. Volgens wethouder Prakke zijn ‘personen die wegwijzerbordjes kapot maken zelf een beetje de weg kwijt’. De wethouder weet nog dat toen hij net in Baarn werkzaam was, hij door het dorp liep om het te leren kennen. ,,Toen heb ik vaak op de bewegwijzeringsborden gekeken. Het viel me toen al op dat ze wat gedateerd waren”, memoreert hij. 

RICHTING CENTRUM Ook de ondernemers in het centrum zijn blij met de nieuwe borden. ,,Er staat duidelijk aangegeven in welke richting het centrum is. Dat vinden we een aanwinst. Ook staan het historische gemeentehuis en de Brink op de borden. Als toeristen Baarn bezoeken, weten ze waar ze moeten zijn. Heel goed”, vindt Jan de Weijer, voorzitter van de centrumondernemers. 

De gemeente heeft expliciet gezocht naar een Baarnse ontwerper om de nieuwe borden vorm te geven. Die vonden ze in Johan Bosgra. ,,Het was nog een hele puzzel om alles kloppend te krijgen want het gaat om heel veel verschillende bordjes”, aldus de ontwerper. Hij ontwierp zelf de icoontjes voor de Wintertuin, Kasteel Groeneveld, Soestdijk en het Baarnse Bos. Ook de concentrische cirkels van de Baarnse graficus Escher zijn gebruikt. De komende tijd worden alle oude groen-witte wegwijzers vervangen door de nieuwe vorstelijk blauwe.

Celia de Vree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie