Martijn Nillessen, Thijmen Weggemans, Maryse Abendanon, Erik Vermeer en Cootje Barendsen (vlnr).
Martijn Nillessen, Thijmen Weggemans, Maryse Abendanon, Erik Vermeer en Cootje Barendsen (vlnr). Caspar Huurdeman

Grote inbreng BMHV op wk masters, hockeysters nog niet klaar

28 september 2022 om 12:30 Achtergrond

BAARN ,,Voor mij als hockeyscheidsrechter is het een unieke kans internationale ervaring op te doen.” Erik Vermeer stapt morgen, met twee jaar vertraging door corona, met vier clubgenoten in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. In Kaapstad begint zaterdag het wk hockey voor landenmasterteams. De Baarnaars zijn betrokken bij de Nederlandse damesteams 55+ en 60+.

Maryse Abendanon (55+) en Cootje Barendsen (60+) komen als speelsters in actie. Erik Vermeer gaat mee als scheidsrechter, Thijmen Weggemans als manager van het team 55+ en Martijn Nillessen is sinds dit jaar trainer/coach van dat team dat wekelijks traint op de velden van BMHV. Wie overigens denkt dat de selecties die in het verleden internationaal grote successen behaalden, nu de masterteams vormen, komt bedrogen uit. Er doen twee ex-internationals mee, waaronder, Maryse Abendanon, de rest van de teams heeft op een iets lager niveau geacteerd. ,,Maar kan nog steeds goed hockeyen”, aldus de trainer.

TIEN DAGEN Het wk begint zaterdag en duurt tien dagen. Alle teams blijven tot de laatste dag in competitie. ,,We spelen ongeveer zeven wedstrijden in tien dagen, dat vergt veel van de speelsters. We zijn vrouwen van 55+ die er vol voor kunnen gaan”, aldus Abendanon die aan haar vierde wk begint. 

Beide selecties bestaan uit achttien speelsters. De selectie volgt eigenlijk op natuurlijke wijze. ,,Je moet, middenin het seizoen, twee weken vrij kunnen krijgen van je werk én je moet het ook kunnen en willen betalen”, aldus Cootje Barendsen, die aan haar derde wk begint. In tegenstelling tot landen als Australië en Engeland moeten de Nederlandse deelnemers vrijwel alles zelf betalen, op hun tenue na.

Voor Hilversummer Martijn Nillessen is het zijn eerste wk. ,,Ik heb eigenlijk alle leeftijden wel getraind. Het valt me op dat deze dames nog erg fit zijn, ze hebben natuurlijk allemaal op niveau gehockeyd en ze hebben elk hun eigen beweegredenen om mee te doen, ik vind het tof dat te faciliteren”, aldus de trainer/coach die het wel als een uitdaging ziet achttien mondige vrouwen goed te laten functioneren.

VETERANEN In de hockeysport hoor je qua leeftijd op je dertigste al tot de veteranen. ,,Vroeger stopte iedereen op zijn vijftigste met hockey, nu zie je dat de 45+competitie groeit. Er zijn zelfs clubs met alleen senioren- en veteranenteams. De hockeybond denkt daarin mee en faciliteert teams met een hogere leeftijd”, aldus Abendanon. Er is zelfs een Nederlands herenteam 80+.

Teammanager Thijmen Weggemans is al tijden bezig met de voorbereiding. ,,Ik ben ook keeperstrainer tijdens het toernooi, ik moet er eigenlijk voor zorgen dat de dames alleen aan hockey hoeven te denken. Ik heb de kleding besteld en heb contact met de toernooiorganisatie. Alles rond het toernooi is strak en professioneel geregeld.”

De teams hopen uiteraard wereldkampioen te worden. Alleen Erik Vermeer hoopt dat Nederland niet in de finale komt. ,,Want dan kan ik de finale niet fluiten”, lacht hij.

De verrichtingen zijn te volgen via www.mastershockey.nl/..

door Christine Schut

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie