Jos Roest, Ivo Krant en Jan Pieter Zwanenburg (vlnr) zijn woensdag in Rotterdam.
Jos Roest, Ivo Krant en Jan Pieter Zwanenburg (vlnr) zijn woensdag in Rotterdam. Ivo Krant

Spannende week voor Feyenoordsupporters: ‘Wij gaan winnen alleen met hoe- veel is de vraag’

23 mei 2022 om 23:59 Achtergrond

BAARN ,,Ik heb een playlist met Feyenoordmuziek. Elke dag gaan er wel een paar nummers doorheen, de buren zullen inmiddels wel gek van me worden.” Baarnaar Ivo Krant is Feyenoordsupporter en al dagen nerveus. Woensdag speelt zijn club na twintig jaar weer een Europacupfinale. De finale van de nieuwe Conference League. AS Roma is woensdagavond de tegenstander in de Albanese hoofdstad Tirana.

,,Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag”, is het antwoord dat elke Feyenoordsupporter geeft als hem of haar wordt gevraagd wat het woensdagavond wordt. Dus ook Ivo Krant (55). ,,Feyenoord heeft nog nooit een Europese finale verloren, dat hoop ik ook nooit mee te maken.” De club won als eerste Nederlandse team in 1970 de Europacup I en vervolgens de Wereldbeker en in 1974 en 2002 de UEFA Cup. 

IN EEN ROES Op 8 mei 2002 zat Ivo Krant in De Kuip toen Feyenoord met 3-2 de finale won van Borussia Dortmund. Die dag beleefde hij in een roes. ,,Dat was een feestje. Vanaf het moment dat we met de trein naar Rotterdam gingen, was het een groot feest. Pas de volgende dag kwam het besef van de overwinning, dat kwam ook door de stress en spanning. Spanning die bij mij nu ook oploopt. Wat mij betreft mag het dan ook al 25 mei 23.00 uur zijn. Dan weten we wat de uitslag is.”

AJAX Ivo Krant is bijna Barinees. ,,Ik ben verwekt aan de Eikenweg, maar geboren in Hilversum.” Na een uitstapje naar Bunschoten, verhuisde het gezin 42 jaar geleden terug naar Baarn, waar Krant is blijven wonen. ,,Het is zeker niet zo dat iedereen in Baarn voor Ajax is. In mijn kennissenkring zijn de meesten voor Feyenoord. Alleen mijn broers niet. Maar je kun je vrienden natuurlijk uitkiezen”, meldt hij met een dikke knipoog. ,,Het gaat hier goed samen tussen supporters van Feyenoord en Ajax. Er worden natuurlijk wel grappen gemaakt, maar wel respectvol.”

Voor zover Ivo Krant en ook Jeannette Floor, hoofdredacteur van Hand in Hand, het magazine van de Feyenoord supportersvereniging, bekend, reizen geen Baarnaars af naar Tirana. Niemand heeft kaarten kunnen bemachtigen. In het stadion in Tirana waar de finale wordt gespeeld, kunnen krap 22.000 toeschouwers. Beide clubs kregen elk 3.000 kaarten. ,,Ik ga niet zonder toegangskaarten naar Albanië, dat had ik twintig jaar geleden misschien wel gedaan, maar nu niet meer. Ik ken wel een paar jongens die op de bonnefooi naar Tirana gaan, maar ik ga met vier jongens uit Baarn en mijn twee zoons naar Rotterdam.”

DE KUIP Krant heeft toegangskaarten kunnen bemachtigen voor het gezamenlijk bekijken van de wedstrijd in het stadion van Feyenoord, samen met 48.000 andere supporters. Op grote schermen welteverstaan. ,,We gaan woensdag om half één richting Rotterdam, de kroegen in, een hapje eten en daarna naar De Kuip, of we blijven in de kroegen”, denkt de seizoenkaarthouder. ,,Zo’n dag valt niets te plannen. Maar als Feyenoord wint, gaan we door de geluidsbarrière.” 

RIK KARSDORP Op de vraag wat hij denkt dat oud-Feyenoorder Rik Karsdorp, nu spelend voor AS Roma, gaat doen, antwoordt Krant: ,,Ik denk dat hij in eigen doel scoort en dan juichend richting Justin Bijlow (keeper Feyenoord, CS) loopt om dat te vieren”, lacht Krant hard om zijn eigen grap.

De wedstrijd AS Roma-Feyenoord begint woensdag om 21.00 uur. De wedstrijd is te zien op Veronica en ESPN. 

door Christine Schut

Jos Roest, Ivo Krant en Jan Pieter Zwanenburg (vlnr) zijn woensdag in Rotterdam.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie