Afbeelding
Christine Schut

Waardevolle spullen door medewerkers van veilinghuis getaxeerd in Theater de Speeldoos: ‘Verschil tussen 2 en 20.000 euro’

28 maart 2024 om 11:11 Achtergrond

BAARN De wachttijden liepen dinsdag in Theater de Speeldoos op tot twee uur. Tientallen bezoekers waren naar de Rembrandtlaan gekomen om in hun ogen waardevolle spullen te laten taxeren. Dick Schouten en Mary Papo (foto) zijn twee Baarnaars die het wachten er voor over hadden. Schouten: ,,Ik heb hier een schilderij dat mijn vrouw heeft geërfd van haar grootouders.” Vanwege de wachttijd ging hij boodschappen doen.

Mary Papo heeft een kortere wachttijd, maar heeft toch anderhalf uur de tijd om koffie te drinken. Tot nummer 57 wordt omgeroepen. Ze heeft twee lijsten bij zich. Eén met een werk van M.C. Escher en één van Herman Brood. De deskundige van dienst is Michael Meijering. Hij is taxateur van Heritage Auctions Europe, het veilinghuis dat de taxatiedag organiseert.

,,We krijgen veel familiestukken te zien. Vandaag was wel bijzonder een houtgestoken kris uit het midden van de 19e eeuw, afkomstig uit Indonesië. Er komen ook veel mensen met klassieke sieraden uit erfenissen die de huidige generatie niet wil dragen. De één wil er vanaf en de ander wil ze graag houden”, legt Meijering uit. ,,Een paar bracht gouden sieraden in en wilde met de opbrengst op vakantie naar Turkije. Dat konden ze uitstekend”, lacht de taxateur. ,,Ik hoop altijd iets heel zeldzaams te vinden. Dat kan zijn van een schilderij tot Chinees porselein.” Op de vraag wat het waardevolst is wat de kunstkenner thuis heeft, antwoordt hij: ,,Mijn kinderen.”

Intussen heeft Mary Papo haar kunstwerken uitgestald. De taxateur buigt zich eroverheen met zijn loep. Hij is er snel uit. ,,Dit is een plaat, geen origineel werk”, beoordeelt hij het werk van graficus M.C. Escher. ,,Kijk maar, met de loep zie ik stippeltjes, hetzelfde als je ziet als je naar een foto in de krant kijkt door een loep. Het is het verschil tussen een waarde van 2 en 20.000 euro.” Hetzelfde geldt voor het werk van Herman Brood. ,,Herman Brood schilderde niet met stippeltjes”, licht de taxateur toe. Mary Papo vindt het jammer, maar is niet echt teleurgesteld. ,,Nu weet ik wat het is”, aldus de Baarnse. ,,En nu hoef ik ze niet in mooiere lijsten te doen.”

Brian Eijndhoven is één van de organisatoren van de taxatiedag. ,,Het is de tweede keer dat we een gratis taxatiedag organiseren in Baarn en de eerste keer op deze locatie. Mensen kunnen kunst, curiosa, sieraden en munten laten taxeren. Het loopt goed door. Mensen kunnen tot 15.00 uur zonder afspraak inlopen. De teller staat nu, om tien over twee, op 72 bezoekers. Omdat de goudprijs nu een recordhoogte heeft bereikt, krijgen we veel goud te taxeren. Dat is ook het enige wat we inkopen. We zijn een veilinghuis, dus mensen kunnen wel hun spullen via ons laten veilen. We hebben vestigingen in IJsselstein, Dallas en Hong Kong, dus een groot bereik.” Er staat op korte termijn geen nieuwe taxatiedag gepland in Baarn. ,,Misschien in het najaar wel.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie