Nu met de juiste tijd
Nu met de juiste tijd Eigen foto

Kerstconcert Groot Nicolaaskoor wordt matinee

8 december 2021 om 21:48 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdagavond 18 december geeft het Baarns Groot Nicolaaskoor eindelijk weer een concert. Oorspronkelijk zou dat ’s avonds om 20 uur beginnen, maar door de avondlockdown begint het om 14.30 u. Een matineeconcert, dus. Helaas mogen er maar 100 toeschouwers in de kerk in plaats van de verwachte 300. Maar er is ook goed nieuws: het concert is nu gratis. Wel moet u zich registreren op de site van het koor, www.grootnicolaaskoor.nl. Er staat dan bij de ingang een kaartje voor u klaar. Maar bedenk, het aantal plaatsen is beperkt, dus u moet er snel bij zijn.

In de Pauluskerk aan de Brink kunt u dan luisteren naar muziek van Charpentier, Purcell en anderen. Orgel en cello begeleiden het koor.

Zes citaten uit het concert geven een indruk van wat u gaat horen.

Veni, Redemptor gentium

In het oudste advents- en kerstlied uit de geschiedenis roept de componist, Sint Ambrosius van Milaan, Jezus op om te komen. En dat zal hij doen. Een prachtig Gregoriaans lied als opening.

Zie de dienstmaagd des Heren;
Mij geschiede naar Uw woord

Maria hoort het nieuws van de engel Gabriel. Zij gelooft en vertrouwt het direct en toont zo dat zij de geschikte is. Dixit Maria… Het koor zingt deze tekst in een lied van Hans Leo Hassler, de componist van Bachs beroemde koraal ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ uit de Mattheus Passie.

Music to Turn Down Haunting Voices

Een verrassend intermezzo met mysterieuze titel, midden in het concert. Componist Jim ten Boske en dirigent Paul Mirck spelen een speciaal voor dit concert herschreven stuk voor gitaar en blokfluit.

Hier heeft hij vrede en kan nog eventjes dromen;

Dicht tegen hem aan ossen, die hem beschermen tegen de kou.

Een intiem moment in het prachtige twintigste-eeuwse lied van de Engelse componist Peter Warlock.

Dona nobis pacem

Het koor zingt delen uit een opgewekte middernachtmis van de Franse 17e eeuwse componist Marc-Antoine Charpentier.

Zoals het was in het begin, is het nu, en zal het altijd zijn. Een wereld zonder eind

Een nog jonge Henry Purcell schreef twee triomfantelijke liederen, Magnificat en Nunc Dimittis met teksten in het Engels.

Purcell schreef muziek voor de Hollandse stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary, eind 17e eeuw koning en koningin van Engeland.

Onsterfelijke woorden en muziek in een sfeervol concert dat helaas eindig is. De corona-pandemie hopelijk ook. Maar de muziek niet!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie