Steunpetitie verenigt houtstokers: ‘Houtstook verbindt' maar is nog steeds niet milieu vriendelijk!

13 januari 2021 om 19:59 Lokaal Deel je nieuws

Met enige verbazing las ik afgelopen woensdag het pleidoei van "de groene stoker" dat je een haard best verantwoord kunt stoken. Verantwoorder misschien, maar echt verantwoord?

Helaas lees ik in het artikel nergens steekhoudende feiten maar kom ik alleen subjectieve meningen tegen dat "houtvuur verbindt en dat we dat juist in deze tijd nodig hebben" en "het RIVM meldt dat de lucht fors schoner is geworden". En als u de site de groenestoker.nl leest komt u nog wel meer gemeenplaatsen tegen ("mensen met een houtkachel voelen zich beter", "houtvuur verbind", etc.) die niet echt argumenten voor verantwoord houtstook zijn met betrekking tot de luchtvervuiling die dit veroorzaakt.

Feit is dat houtstook 11% van de totale fijnstof veroorzaakt. ook veroorzaakt houtstook CO2. Zelfs de veel schoner brandende palletkachel is nog steeds niet uitstoot vrij. Niet voor niets is de subsidie gestopt op de palletkachel.

Een ander gegeven is dat zonder naverbranden en /of catalisator er nog steeds een behoorlijke mate van fijnstof en Co2 uitstoot is, zowel bij open houtvuur en bij hout- en palletkachels. Voor zover ik lees gebruikt de groene stoker dit niet of beveelt dit aan.

Ik snap dat hout stoken gezellig is en een soort oergevoel oproept. Ook ik was een groot liefhebber van fikkie stoken, buiten in de open lucht of binnen in de haard of kachel.

Maar met de wetenschappelijke inzichten die er nu zijn blijft de voorgestelde manier van houtstoken door de groene stoker nog steeds een vervuilende bezigheid.

Laten we ons verstand gebruiken en laat de laatste wetenschappelijke inzichten en feiten voor zich spreken, en blijf niet altijd oude gewoontes omarmen hoe fijn die ook waren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie