Reitsma speelt tijdens de intocht sinterklaasliedjes.
Reitsma speelt tijdens de intocht sinterklaasliedjes.

Beiaardier Bauke Reitsma bij intocht Sint

23 november 2017 om 16:40 partnercontent

BAARN - Bij de intocht van Sinterklaas in Baarn op zaterdag 25 november is ook de Baarnse beiaardier Bauke Reitsma weer van de partij.

Tussen 11.15 en 12.15 uur klept hij wederom de klepels tegen de klokken van het carillon in de Paulustoren op de Brink. Reitsma begint de bespeling dit jaar als een heus beiaardconcert met klassieke stukken waarin sinterklaasliederen klinken.

"Enkele melodieën van onze sinterklaasliedjes vinden hun oorsprong in Duitse liedjes", laat Erica Kreijns van de Stichting Carillon Baarn weten. "Zo schreef Mozart een Menuet op het oude liedje 'Im Märzen der Bauer', wat in onze oren als 'Zie ginds komt de stoomboot' klinkt. Bij Robert Schumans 'Fröhlicher Landmann' herkennen we meteen 'Hij komt, hij komt', terwijl de melodie van het liedje 'Ach, du lieber Augustin' dezelfde melodie is als die van 'Daar wordt aan de deur geklopt'."
Naast de klassieke werken met sinterklaasliedjes mogen ook dit jaar hits als 'Sinterklaas, wie kent 'm niet' niet ontbreken. De beiaardier eindigt zijn bespeling met een improvisatie waarin allerlei sinterklaasliedjes klinken. De bespeling wordt ook dit jaar weer mogelijk gemaakt door de Stichting Carillon Baarn.

Bij droog weer zijn de verrichtingen van de beiaardier te zien op het beeldscherm aan de Brinkzijde van de Pauluskerk. Bauke Reitsma is niet alleen live te horen, maar ook tijdens zijn afwezigheid als het automatische speelwerk klinkt. De beiaardier maakte een aantal nieuwe bewerkingen van sinterklaasliedjes die klinken tot en met 5 december voorafgaand aan de (half)uurslagen en kort om kwart voor en kwart over het uur.

Bauke Reitsma (1976) is (stads)beiaardier van Baarn, Almere en Weesp. Naast reguliere (markt)bespelingen geeft hij als beiaardier concerten in binnen- en buitenland. Hij trad op in Nederland, België, Frankrijk, Ierland en Litouwen. Bauke volgde zijn beiaardiersopleiding aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij werkt verder als organist en dirigent. Meer over de beiaardier staat op www.baukereitsma.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie