Irene de Jong met haar voetbalmeiden.
Irene de Jong met haar voetbalmeiden.

Jeugdsportcoördinator Irene de Jong: 'Als kinderen maar kunnen meedoen!'

17 oktober 2017 om 12:19 partnercontent

BAARN - Met de overhandiging van twee cheques van 2500 euro door de Rabobank zijn vorige week twee jeugdfondsen van start gegaan: het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Met de bijdragen kunnen kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen lid worden van een sportvereniging of deelnemen aan een culturele activiteit.

Zelfs in een rijke gemeente als Baarn zijn nog gezinnen waar kinderen vanwege geldgebrek niet kunnen meedoen aan cultuur- en sportactiviteiten. Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds bieden kinderen in deze gezinnen een steuntje in de rug door het betalen van het lidmaatschap en de benodigde attributen. Voor 250 euro kan een kind een jaar lang sporten en voor 450 euro kan worden deelgenomen aan een culturele activiteit.

Baarn kende al het Declaratiefonds voor kinderen die op of onder de armoedegrens leven. Door naar het inkomen te kijken toetst de gemeente of ouders in aanmerking komen voor vergoeding van sportclubs of culturele activiteiten van de kinderen. Bij het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds zijn het intermediairs, zoals professionals uit het onderwijs, de jeugdzorg en het maatschappelijk werk, die een aanvraag kunnen indienen voor een kind.

Jeugdsportcoördinator Irene de Jong is zo'n mogelijke intermediair. "Stel dat jouw kind wil dansen," legt ze uit, "en ik weet dat er absoluut geen geld voor is, dan kan ik het kind aanmelden. Ik dien dan een verzoek in waarbij ik de hoogte van de contributie per jaar vermeld en de kosten van een balletpakje en schoenen. Dan krijg ik een voucher voor de balletschool en de sportzaak. Het kind kan daarmee dansles en dansspullen kopen en de balletschool en de sportzaak declareren de vouchers bij het Jeugdsportfonds.'

De uitreiking van de twee cheques van de Rabobank vond plaats tijdens de bijeenkomst 'Samen bereik je meer'. Tijdens deze bijeenkomst werd ook het samenwerkingspact 'Terugdringen armoede en schulden' getekend door de gemeente Baarn, de Kredietbank en verschillende maatschappelijke organisaties die actief zijn in Baarn. Lokaal draagvlak is heel belangrijk voor het succes van het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds: de steun van gemeenten en bedrijven is onmisbaar. "Het goede van de jeugdfondsen is dat ook kinderen in aanmerking komen die misschien net boven de armoedegrens zitten, maar waarvan de ouders de sport of muziekles echt niet kunnen betalen", zegt De Jong. 'Die kinderen vielen eerst nog weleens tussen wal en schip. Als intermediair kan ik me daar u hard voor maken."

De Jong zet zich niet alleen in voor kinderen in Baarn die aan de kant dreigen te blijven staan. Al enige jaren is ze betrokken bij een voetbalproject voor meisjes in het Noord-Indiase district Himachal Pradesh. Ieder jaar geeft ze een paar weken voetbaltraining aan de Indiase meiden en in Nederland zamelt ze zo veel mogelijk geld in voor ballen, voetbalschoenen, sportkleding en trainingsattributen. Eigenlijk zou De Jong op dit moment in India zijn, maar een plotseling verzet toernooi gooide roet in het eten. De Jong: "Ik ga nu op 3 november weg en heb de sponsors daarvan op de hoogte gesteld. Al die Baarnse kinderen die hebben geholpen met sponsoracties leven enorm mee met de meiden daar!"

Er zijn in Nederland nog veel gezinnen waar kinderen vanwege geldgebrek niet mee kunnen doen aan cultuur- en sportactiviteiten, activiteiten waar ze niet alleen blij van worden, maar waardoor ze ook nieuwe vrienden maken en zichzelf en hun capaciteiten leren kennen. Eén op de negen kinderen groeit op in een gezin dat moet rondkomen van een minimuminkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie