Afbeelding

Boymansprijs voor Jan-Willem van der Roest

11 november 2016 om 11:47 partnercontent

BAARN - Baarnaar Jan-Willem van der Roest, onder andere voorzitter van sv Baarn, heeft donderdag de Boymansprijs uitgereikt gekregen voor zijn proefschrift 'From participation to consumption? Consumerism in voluntary sport clubs' waarmee hij in 2015 promoveerde aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Sinds zijn promotie is hij als onderzoeker verbonden aan het Mulier Instituut.

Sinds 2010 wordt op de Dag van het Sportonderzoek (DSO) de Boymansprijs uitgereikt voor beste dissertatie op het gebied van lichamelijke opvoeding, sport en recreatie. Op 10 november 2016 was de DSO in Groningen waar de twee prijzen wederom worden uitgereikt.

In zijn proefschrift concludeert Van der Roest dat sportverenigingen nog niet in grote mate aangetast worden door consumentisme onder de leden. Wel is er volgens hem sprake van beleidsdruk van landelijke sportbonden op de verenigingen om te moderniseren en de concurrentie aan te gaan met andere vormen van sportaanbod zoals fitnessclubs en informele sportclubjes. Een beperkte groep sportverenigingen weet succesvol in te spelen op de kansen die in hun omgeving aanwezig zijn. Zij moderniseren door hun activiteiten flexibeler en service-gerichter te maken, bijvoorbeeld met andere abonnementsvormen en minder vastgelegde trainingen en tijden waarop gesport kan worden. Landelijke sportorganisaties die veranderingen in sportverenigingen willen, doen er volgens Van der Roest vooral goed aan om in te zetten op veranderingen in het bestuur van de verenigingen. Met name de inzet van jonge, hoger opgeleide leden zorgt voor modernisering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie