Afbeelding

Voorpremière film Een Echte Vermeer in Baarn

23 oktober 2016 om 08:43 partnercontent

BAARN - Vanaf november te zien in de grote bioscopen, maar al op maandag 24 oktober in voorpremière bij Theater de Speeldoos Baarn; Een Echte Vermeer. Geïnspireerd op het leven van meestervervalser Han van Meegeren (Jeroen Spitzenberger) belicht de film een cruciale keus in zijn leven: die van de wraak en erkenning of van de liefde? Een echte Vermeer, daar ging het om in het proces tussen de Staat en kunstschilder Han van Meegeren. Een echte Vermeer die Van Meegeren vanuit het niets had opgedoken. Een echte Vermeer die hij in de Tweede Wereldoorlog doorverkocht aan Nazi-topman Hermann Göring. Een echte Vermeer die hem geen faam, maar de titel van landverrader opleverde. Een echte Vermeer die bovenal zo vals als wat was.

Het begon allemaal zo onschuldig. De talentvolle kunstenaar Han van Meegeren krijgt pas succes als hij zijn muze, de beeldschone Jólanke ontmoet. Zij wordt eveneens zijn grote liefde. Echter, Van Meegerens inspiratiebron is getrouwd met de vooraanstaande kunstkenner Abraham Bredius, die hem uit jaloezie publiekelijk afkraakt. Zinnend op wraak trekt Van Meegeren zich terug in het buitenland. Met zijn kennis van de oude werken en een grote experimenteerdrift op het gebied van materialen slaagt hij erin een echte Vermeer te vervalsen. Maar hoe zal zijn geliefde muze reageren op zijn bedrog? Is vervalste kunst verkopen aan de Nazi's slechter dan de daad van het vervalsen zelf? En wat is dat eigenlijk, echte kunst?

Wie het AvroTros-programma 'Het geheim van de meester' kent, waarin topexperts onder leiding van kunstenaar Jasper Krabbé een Hollands meesterwerk reconstrueren, snapt hoe moeilijk het is om het speciale van een topkunstenaar te imiteren. Van Meegeren is het toentertijd vrijwel gelukt met de werken van Vermeer. Zelfs grote Vermeerkenners geloofden zijn zelfgemaakte kopieën. En daar is nu een sierlijke film van gemaakt, met gebruik van prachtige lichtschakeringen zoals in de schilderijen van de Hollandse meester en het eeuwige thema over liefde en wraak.

Een Echte Vermeer is op maandag 24 oktober om 14.00 & 20.15 uur te zien in Theater de Speeldoos Baarn. Filmkaarten zijn verkrijgbaar via www.speeldoosbaarn.nl/film voor € 10,00 per kaart. De kaartprijs aan de theaterkassa is € 10,50. Een pauzedrankje is bij de kaartprijs inbegrepen. Via de website is het mogelijk zelf uw plaatsen te kiezen. Na uw online betaling ontvangt u de tickets per e-mail. De theaterkassa is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en een half uur voor aanvang van de film. Op dinsdag is de theaterkassa gesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie