Tot 2020 400 geschikte en betaalbare seniorenwoningen in Baarn noodzakelijk

22 februari 2010 om 16:12 partnercontent

In dit manifest roept de woonstichting betrokken (ouderen)organisaties en de gemeente op de handen ineen te slaan - bijvoorbeeld in een overleggroep - ‘om ervoor te zorgen dat ouderen van nu en die van 2020 en later, in Baarn kunnen blijven wonen.’ Deze week, tijdens een rondetafelgesprek met de politieke partijen, ondertekenen die organisaties het manifest. Vooruitlopend op het zetten van de handtekeningen laten drie afgevaardigden van ouderenorganisaties alvast hun licht over de huisvestingsproblematiek schijnen. Het zijn Ans van Marle (ouderenbond ANBO), Donald Bleijleve (Seniorenraad) en Ton Butzelaar (Woongroepen Ouderen Baarn, WOB). Zij zijn helder in hun advies: Baarn, toon duidelijkheid, durf en daadkracht.



Drie Baarnse ouderen laten licht schijnen over huisvestingsproblematiek

In vergelijking met andere gemeenten van gelijke grootte vergrijst Baarn sneller.Om de snel groter wordende groep senioren toch betaalbaar en geschikt te kunnen huisvesten, zijn tot 2020 minimaal vierhonderd woningen nodig. Die huizen kunnen neergezet worden door deels  sloop met vervangende nieuwbouw, maar ook door renovatie en gewoon nieuwbouw. Om de gestelde doelen te realiseren en te voorkomen dat door weerstand van direct of indirect betrokkenen projecten weer worden vertraagd/afgeblazen, heeft Eemland Wonen het manifest ‘Ouderenhuisvesting 2020’opgesteld.

Bij het ontwikkelen van nieuwbouwlocaties in Baarn  ligt een zwaar accent op seniorenhuisvesting. In de huursector gedurende de periode tot en met 2020 is de opgave 485 levensloopbestendige huizen, 275 rolstoeltoe- en doorgankelijke woningen en 95 beschermde plaatsen te realiseren. Ondanks die inspanningen blijft een tekort aan deze typen zorgwoningen bestaan. Baarn zet in op het herontwikkelen van locaties nabij Santvoorde  en nabij Schoonoord, dat in de Snipstraat een Parkgebouw/zorgpunt met appartementen krijgt.  Ook in de nieuwbouwplannen voor de Noordschiluitbreiding, de herontwikkeling van het parkeerterrein Laanstraat en het plan Drakenburgergracht (Sherpaterrein/Zandheuvelweg)  zijn de nodige seniorenwoningen opgenomen. In de Noordschil gaat het om levensloopbestendige appartementen (43) en huizen (49), 13 woningen in hofjes en 36 ruime vrije sectorwoningen. In het plan Drakenburgergracht zijn opgenomen maximaal 225 woningen voor onder meer starters en senioren. Tot slot zijn er de inbreidingslocaties, zoals het terrein Kuijer met een tweede woongroep, ’t Geerkeproject, de Dahliastraat, de Lepelaar-/Reigerstraat en De Uitkijck/project Zilvervloot. Andere plannen  zijn onder meer  de sloop met vervangende nieuwbouw van de bejaardenwoninkjes aan de Jan Steenlaan en de Kemphaanstraat. De laatste twee vallen onder de groep van 80 tot 100 bestaande huizen, die volgens Eemland Wonen te sterk zijn verouderd om opgeknapt te worden. De huisbaas wil deze door nieuwbouw vervangen, denkt 160 tot 180 seniorenwoningen wel aan de huidige woonwensen te kunnen aanpassen.

Kauwgumachtig
“De afgelopen raadsperiode is de ontwikkeling van bouwplannen voor ouderen ontzettend traag verlopen. In mijn opvatting is sprake van een kauwgumachtige materie. Kijk naar de Vogelbuurt. Aan de Lepelaar- en Reigerstraat zijn huizen gesloopt. Er is nog geen zicht op nieuwbouw. Al vanaf 2005 zijn plannen gemaakt. Op het laatste moment bleek dat een plan bijgesteld moest worden omdat niet aan de parkeernorm werd voldaan. Zoiets valt psychologisch slechts in de buurt, die nu tegen de voorgenomen hoogbouw bezwaar maakt.  Kies een planmatige aanpak”, stelt Donald Bleijleve. “In aansluiting op de sloop had gebouwd moeten worden. Wees niet traag, ook niet met de vergunningverlening. Stel een coördinator van buitenaf aan, een aanjager. Die kans heeft Baarn in 2008 gehad, maar afgewezen”, weet Ans van Marle. Die betere begeleiding/communicatie hadden de bewoners van de huisjes aan de Jan Steenlaan volgens haar ook verdiend, voordat zij werden overvallen door het sloop- c.q. nieuwbouwplan. De rondetafelgesprekken, waarvan de eerste in januari heeft plaatsgevonden, juicht zij toe.

“Geen goede oplossing”, noemt Ans de keuze seniorenwoningen in de uitbreiding van de Noordschil en aan de Zandheuvelweg (Sherpaterrein) op te nemen. Beide locaties liggen geïsoleerd, vindt de Baarnse. Daarentegen is Ton Butzelaar hartstikke blij dat ouderenwoningen in het herontwikkelingsplan voor het parkeerterrein Laanstraat worden opgenomen. “Veel beter, dicht bij alle voorzieningen”, verklaart hij. “Als ANBO is onze wens zo veel mogelijk seniorenwoningen, zelfs drie hoog, maar in het groen en met de noodzakelijke voorzieningen.” Donald Bleijleve haakt in door te zeggen: “Een groot deel in de huursector. Zet seniorenwoningen tussen andere huizen, zodat een levendige buurt ontstaat. Ouderen willen leven om zich heen. Een goed sociaal leven betekent meer kwaliteit van leven. Bouw dus niet alleen voor een woongroep, houd bij je keuzes voor bepaalde typen huizen rekening met het doorstromingseffect. Verzilverd wonen prima. Eemland Wonen koopt die huizen op en verhuurt ze aan de bewoners, die van zorgen ontlast zijn.”

Het steekt het lid van de Seniorenraad, dat de raad de visie Wonen heeft aangenomen, waarin de volkshuisvestelijke kaders zijn aangegeven, maar een project (Sonnevelt) afwijst dat wel binnen die afgesproken kaders past? “Algemeen belang gaat boven individueel belang. Pak zoiets qua communicatie en psychologie goed aan, aarzel niet te lang. Gemeente(raad), toon daadkracht”, aldus Bleijleve. “Zeker als je de komende tien jaar 400 seniorenhuizen moet bouwen. Dat aantal komt niet zo maar uit de lucht vallen, dus politiek maak je je er hard voor”, zegt mevrouw Van Marle.

Donald Bleijleve, Ans van Marle en Ton Butzelaar (v.l.n.r.)  zijn het met elkaar eens dat de komende vier jaar meer ouderenwoningen dan de afgelopen vier jaar gebouwd gaan worden. (Foto: Henk Ruitenbeek)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie