Amerpoort kijkt met 'Open vensters' naar omgeving

15 maart 2010 om 11:23 partnercontent


Het interactieve congres werd geleid door Bernard Hudepohl, die werd ondersteund door het Nederlands terugspeeltheater. Vier inleiders werden gevolgd door een presentatie van de scholieren. De leerlingen hadden voorafgaand een rondleiding gekregen om een goed beeld te krijgen van Nieuwenoord. Zo konden ze ideeën opdoen wat verbeterd kon worden en hoe dit te realiseren.

Talent kent geen beperking

Op Amerpoortlocatie Nieuwenoord aan de Zandheuvelweg wonen en werken mensen met een beperking. Wat heeft Nieuwenoord te bieden aan de omgeving en wat heeft de omgeving te bieden aan Nieuwenoord?

Dat was de vraag die donderdag centraal stond tijdens het door Amerpoort georganiseerde congres ’Open vensters’.

Verschillende partijen zoals beleidsambtenaren, welzijnsorganisaties, collega-organisaties, medewerkers, belangenbehartigers van Amerpoort en groepen leerlingen van middelbare scholen (Baarnsch Lyceum, Griftland College en Het Nieuwe Eemland) uit omliggende gemeenten presenteerden hun originele ideeën. Het winnende idee kwam van Het Nieuwe Eemland uit Amersfoort. Onder het motto ‘Talent kent géén beperking’ koppelt dat winnende idee scholieren aan mensen met een verstandelijke beperking.

Veel leerlingen waren nog nooit in Amerpoort geweest. “Toen ik binnenkwam dacht ik meteen aan een bungalowpark zoals Landal of Centerparcs”, was de reactie van de meesten. “Promotie is een belangrijk verbeterpunt”, stelden de leerlingen van het Griftland College dan ook. “Door een activiteitenfolder te verspreiden, komen mogelijk meer mensen naar Amerpoort.”

Belangrijk aandachtspunt was de hoofdingang, concludeerden scholieren van Het Nieuwe Eemland. ”De hoofdingang ligt niet centraal, bovendien is het niet uitnodigend. Realiseer op het terrein een friettent, midgetgolfbaan of een terras, om burgers meer in aanraking met clienten te laten komen.”

Originele ideeën kwamen er ook van leerlingen van Het Baarnsch Lyceum. Zij presenteerden hun project ‘Avermaatje’. “Laat een cliënt van Nieuwenoord meedraaien in een klas van een willekeurige basisschool, en de klas op tegenbezoek gaan bij Nieuwenoord”. Een mooi stappenplan en digitaal dagboek moet er komen op Twitter, Hyves of Facebook om te zien hoe alles in zijn werk gaat. De woonondersteuning van Amerpoort hamerde er vooral op het gedrag van cliënten goed te interpreteren, en daarop in te spelen.

Jean Pierre Wilken van de Hoge School Utrecht was van mening dat burgers meer betrokken moeten worden bij Amerpoort. “Iedereen moet elkaar zien als gelijkwaardige burgers. Iedereen heeft wel een beperking”, vond Wilken.  Bewoner Arnold Berkhout beaamde dat: “Ik heb liever niet dat mensen het woord gehandicapt gebruiken, maar iemand met een verstandelijke beperking.” Jolanda Heimans van Eemland Wonen stelde zichzelf de vraag: “Maakt onbekend, ombemind? Er moet een gezamenlijke visie ontwikkeld worden die leidt tot een creatief proces met als doel een prettige wijk met een prettig woonklimaat voor iedereen.”

Het Nieuwe Eemland hadden volgens de jury het beste idee met. een ‘buddy-project’. Leerlingen stelden voor om door middel van de maatschappelijke stage scholieren in contact te brengen met cliënten van Amerpoort die op locatie Nieuwenoord wonen. De jury vond het origineel, goed doordacht en uitvoerbaar. Het idee krijgt zeker verdere uitwerking. Amerpoort gaat daarover in gesprek met andere organisaties waaronder Matchpoint, intermediair tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Het congres werd afgesloten door de directeur van Amerpoort, Ton Caspers. Hij overhandigde aan oud-divisiemanager Jan Groen het eerste exemplaar van het boek ‘Zorg met uitzicht’ van Amerpoort, en sloot voor alle aanwezigen met een mooi woord af. “Leuke en originele ideeën; outside the box”, sprak Caspers tevreden na afloop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie