Afbeelding
Pete Linforth/Pixabay

Gezamenlijke schouw tegen ondermijnende criminaliteit

Overig

BAARN De gemeente Baarn en andere overheidsdiensten trekken gezamenlijk op om een beter beeld te krijgen van eventuele signalen van ondermijnende criminaliteit binnen de gemeente. Dat laten zij weten in een persbericht. Woensdag vond daarom een visuele schouwactie plaats op onder meer de Baarnse bedrijventerreinen.

,,Mogelijke signalen van ondermijnende criminaliteit zijn bijvoorbeeld adressen waar niemand staat ingeschreven of adressen waar juist veel mensen staan ingeschreven en bedrijven met veel omzet, maar weinig klandizie. Dit zijn signalen die uit diverse systemen kunnen blijken. Het is van belang om deze informatie te verrijken met straatkennis, dat wil zeggen dat wat je op straat ziet en hoort met daarbij mogelijke afwijkingen. Tijdens een schouwactie kan men die afwijkingen met eigen ogen vaststellen,’’ laat de gemeente weten.

De schouw van woensdag leverde voor een aantal adressen aanwijzingen op die verder worden onderzocht. Burgemeester Röell: ,,Het is nuttig om samen met onze partners op te trekken om ondermijning aan te pakken. Niet alleen het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen, maar ondermijnende criminaliteit kan ook plaatsvinden in een winkelstraat, op een bedrijventerrein of in de woonwijk.’’

ONACCEPTABEL ,,Criminaliteit die de samenleving ondermijnt is onacceptabel. We maken daarom onze inwoners bewust en geven hen tips mee te geven over hoe zij dit in hun omgeving kunnen herkennen. De strijd tegen ondermijning is namelijk iets dat we samen moeten doen. Niet alleen politie en handhavers, maar ook inwoners kunnen signalen van ondermijning herkennen en doorgeven. Daarvoor moet je er wel op uit. Een schouw als deze maakt ons allemaal alerter.”

Inwoners kunnen ook meehelpen met het bestrijden van ondermijning en het veilig houden van hun buurt. Dat kan door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Dat kan gemeld worden bij de gemeente via ondermijning@baarn.nl, maar ook anoniem via de website Meld Misdaad Anoniem, of via het telefoonnummer 0800-7000.

advertentie