Afbeelding
Caspar Huurdeman

Brand legt scoutinggebouw Merhula volledig in de as

4 september 2021 om 08:20 Brand

BAARN Scoutinggebouw Merhula op Landgoed Soestdijk is vrijdag- op zaterdagnacht door brand volledig verwoest. Brandstichting wordt door de politie niet uitgesloten. Bij aankomst van de brandweer stond het grotendeels houten gebouw geheel in brand.

De brand werd om 4.40 uur gemeld. Het gebouw staat op het voormalige Koninklijke domein omheind door veel lagen prikkeldraad, die bij het scoutinggebouw doorgeknipt bleken te zijn. De politie heeft het terrein afgezet als een plaats delict, waar de forensisch recherche onderzoek gaat doen.

Een bewoner van een woning, bij de voormalige Koninklijke Marechaussee kazerne Brigade Soestdijk, ontdekte de brand. Er was toen al niets meer te redden. Scoutingleiders liepen in tranen om de brandweer heen. 

Het gebouw is voorheen voor 1 gulden verkocht door Koningin Juliana aan de scouting. Het Koningshuis huurde het gebouw terug om onder meer te dienen als kleuterschool voor Prins Willem Alexander en zijn broers. Daarvoor hebben Prinses Beatrix en haar zussen in dit gebouw hun scoutingperiode doorlopen.

Afgelopen week werd de toekomst van dit gebouw besproken in de gemeenteraad van Baarn. Dit naar aanleiding van woningbouwplannen van de MeyerBergman Erfgoed Groep op het Marechausseeterrein/het Borrebos.

ALLES KWIJT Bestuurslid Sander Koop heeft geen idee hoe de brand kon ontstaan. ,,Ik werd om tien over half vijf gebeld door een buurvrouw. Zij was wakker geworden van een knal en zag dat het bos oranje kleurde. Ze heeft de brandweer gebeld en daarna mij. Toen ik bij het pand arriveerde, was er al niks meer van over. Ik kon alleen nog aanwijzingen geven over waar de gasflessen lagen.” Volgens Koop is zijn scoutingvereniging alles kwijt. ,,We waren net terug van kamp en alle tenten en andere spullen waren weer netjes opgeborgen.” Vanavond komen de leden van de vereniging samen om te kijken hoe het nu verder moet. ,,De verzekering is gebeld, we moeten kijken hoe we hier bovenop kunnen komen. Het is een heftige boel. Ik heb acht pionierpalen, een tafelblad en twee schragen op mijn aanhanger liggen, daarmee moeten we het vandaag doen tijdens het Cultureel Festival.” Merhula is te vinden bij basisschool St. Aloysius in de Kerkstraat. Koops geeft aan goed contact te hebben met de twee andere Baarnse scoutingverenigingen. Hij verwacht dat, mede daardoor, de reguliere activiteiten van zijn club kunnen doorgaan.

De politie onderzoekt de brand in de hoop een oorzaak te vinden. Wel bleek de omheining kapot geknipt, dit was niet door de brandweer gedaan. Vorig jaar verbleef een zwerver weleens in het pand. Na de brand zijn geen slachtoffers aangetroffen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie