De kerk zat vol, ongeveer 500 mensen kwamen naar het benefietconcert.
De kerk zat vol, ongeveer 500 mensen kwamen naar het benefietconcert. Jaap van den Broek

Bachschool haalt met droevig en uitbundig benefiet 2.600 euro op

28 maart 2024 om 17:00 Evenementen

SOEST/BAARN Het benefietconcert voor de Bachschool afgelopen vrijdag heeft 2.600 euro opgeleverd. Met het geld kunnen nieuwe instrumenten aangeschaft worden en oudere instrumenten een broodnodige onderhoudsbeurt krijgen.

In een afgeladen volle Petrus en Pauluskerk speelden de orkest- en koorleden van de Bachschool afgelopen vrijdag voor hun voortbestaan. Zo’n 500 bezoekers waren aanwezig om te luisteren en doneren – en dat werd dan ook ruimschoots gedaan. In totaal bracht het benefietconcert tot nu toe 2600 euro op. Dat geld was hard nodig, stelt Baarnaar Henk van Esch, voorzitter van Stichting Bachschool. Na het vertrek van Scholen in de Kunst en daarmee ook de ‘uittocht’ van de instrumenten, was er een nijpend te kort aan eigenlijk alles.

OVERLEDEN

De vrijdag van het concert verliep anders dan gepland. In de loop van de dag werd bekend dat pianist en componist Laurens van Rooyen op 89-jarige leeftijd was overleden. Hij zou die avond spelen in de Petrus en Pauluskerk. „Zijn manager drukte ons op het hart om het concert vooral door te laten gaan”, vertelt Van Esch. „Een week daarvoor had hij tijdens een repetitie nog wijzigingen en tips aan het Bachorkest doorgegeven om de muziek te perfectioneren. Hij gaf met nadruk aan dat hij zich zo op het concert verheugde. Vooral het samenspel met de kinderen vond hij zeer waardevol.”

Componist Harrie Herfst werd ingeschakeld om de partituren die Van Rooyen zou spelen op zich te nemen. Herfst: „Fans van Laurens kwamen niet meer, maar zouden wel doneren.” Het is een typerend signaal: de Bachschool kan in Soest en Baarn op een warm hart rekenen. ,,Iedereen die er zat, ook degenen die niet gelieerd waren aan de orkest- of koorleden, had het beste voor met het doel dat we hadden.” Het is een heel bijzondere avond geworden, vindt Herfst. „De start van een nieuw begin. Met dit geld kunnen instrumenten aangeschaft worden, harpsnaren kunnen worden gerepareerd en de instrumenten die er nog wél zijn kunnen een onderhoudsbeurt krijgen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie