De zonnepanelen op de Roos van Dekamahof maken goede kans gelegaliseerd te worden.
De zonnepanelen op de Roos van Dekamahof maken goede kans gelegaliseerd te worden. Caspar Huurdeman

Nieuw advies zonnepanelen

17 maart 2023 om 08:28

MooiSticht komt met heldere regels voor monumenten

BAARN Het wordt eenvoudiger om zonnepanelen op gemeentelijke monumenten te plaatsen. 


Eugene Leenders

De gemeente is in overleg met MooiSticht om een nieuwe richtlijn op te stellen. MooiSticht is de opvolger van de welstands- en monumentencommissie. Zij adviseert meerdere gemeenten over hun monumenten. Met de richtlijn wordt het beoordelen van zonnepanelen op gemeentelijke monumenten inzichtelijker voor de aanvrager. Zo weet deze sneller of zonnepanelen zijn toegestaan.


RICHTLIJN Steeds meer woningeigenaren nemen energiebesparingsmaatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen, om hun energierekening te verlagen. Voor gebouwen in een van de beschermde dorpsgezichten en voor monumenten geldt er meestal een vergunningplicht voor het plaatsen van zonnepanelen. Met de richtlijn is er nu een heldere toetsing mogelijk.

Vorige maand kwamen de bewoners van de Roos van Dekamahof in het nieuws, omdat ze op al hun huizen zonder vergunning zonnepanelen hadden geplaatst. De straat maakt deel uit van een beschermd dorpsgezicht. De gemeente sprak van een illegale actie. Met de nieuwe richtlijn wordt de plaatsing waarschijnlijk gelegaliseerd.


INKOOPACTIE In januari dit jaar is de gemeente een gezamenlijke inkoopactie gestart om inwoners te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Dit heeft merkbaar tot meer vergunningaanvragen voor zonnepanelen geleid. 


Zonnepanelen kunnen een verstoring opleveren van het karakteristieke beeld en de historische waarden van het pand en het beschermde dorpsgezicht. De plaatsing van zonnepanelen op daken is, volgens het college van burgemeester en wethouders daarom altijd maatwerk. Het probleem bij de Dekamahof is dat het om vrij nieuwe huizen gaat maar de straat ligt wel in een gebied dat is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht.