Centraal tellen van bijna 25.000 stembiljetten in Lokaal-O.
Centraal tellen van bijna 25.000 stembiljetten in Lokaal-O. Baarnsche Courant

Centraal tellen in Lokaal-O

17 maart 2023 om 08:16

Verse ploeg ploetert nog eens door bijna 25.000 stembiljetten

BAARN Melanie (19) en Bonita (23) zitten aan een lange tafel geduldig te wachten totdat ze kunnen gaan tellen. Ze halen de gemiddelde leeftijd in Lokaal-O fors omlaag. De meeste tellers zijn een stuk ouder. 


Eugene Leenders

Ze zitten ’s ochtend om 09.00 uur klaar om 12.426 stembiljetten door te nemen van de Provinciale Statenverkiezingen en 12.200 van het Waterschap. Dat is donderdagnacht ook gebeurd, maar toen alleen op partijniveau. Nu, voor de tweede keer, moet van elke naam op de kieslijst worden bepaald hoeveel voorkeursstemmen zijn uitgebracht en of straks de optelsom gelijk is aan wat enkele uren daarvoor is geteld. 

De moeder van Melanie werkt bij de gemeente en heeft de meiden overgehaald om een keertje mee te doen. Het is niet moeilijk, je moet alleen met een flinke focus je werk doen. 


ONHANDIG Bij de start blijkt wel hoe onhandig de stembiljetten zijn. Alleen het ledigen van de verzegelde kliko’s is al een karwei. Er moeten tafels bij worden gezet om alles een beetje ordelijk te kunnen verwerken. 

Een beveiliger kijkt van afstand toe. Hij heeft de stembussen ’s nachts bewaakt toen ze vanuit de diverse stembureaus naar Lokaal-O werden gebracht. 


Burgemeester Mark Röell is bij het startsein om iedereen een hart onder de riem te steken. Ook trekt hij lootjes om te bepalen welke drie partijen bij de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen voor het Waterschap aan een extra controle worden onderworpen. 

Melanie en Bonita gaan aan de slag. De één leest het stembiljet, de andere noteert op een speciaal formulier. Zo gaat het uren achtereen. Om 17.00 uur is de klus geklaard. Daarna volgt nog een controle en worden de stembiljetten op een veilige plek opgeborgen. 

Het gemeentelijk verkiezingsteam kijkt met kleine oogjes toe. Sommigen waren ook woensdag al van de partij. Projectleider Thorsten Seleski spant de kroon.

Met slechts enkele powernapjes was hij bijna twee dagen onafgebroken in touw.