Afbeelding
Caspar Huurdeman

Paardenmiddel

17 maart 2023 om 07:46

Nachtmerrie

De verkiezingen zijn het feest van de democratie, maar werden een nachtmerrie voor de mensen die de stemmen moesten tellen. Letterlijk. Een aantal moest woensdagnacht door oververmoeidheid afhaken. Ze waren om 14.00 uur gestart bij de stembureaus op het gemeentehuis en het NS-station. Onafgebroken, uren achtereen aan de slag. De hele middag en avond stond er een rij van kiezers te wachten om hun stem uit te brengen. Vervolgens begon om 21.00 uur het tellen, voor sommigen tot 05.00 uur. Dat is dus 15 uur achtereen in touw.

Baarn was niet de enige die pas in de ochtend de uitslag kon brengen, veel meer gemeenten hadden vertraging. In alle tumult accepteerde de ANP uitslagendienst het Baarnse formulier niet en werd op het weblog de uitslagen van negen van de twaalf stembureaus gepresenteerd. 

Burgemeester Mark Röell gaat uitgebreid evalueren, dit mag nooit meer gebeuren. Een nieuwe manier van tellen zou de snelheid moeten bevorderen. Het tegenovergestelde was het geval. Wellicht zijn toch meer stembureaus of ‘verse’ tellers nodig. 

Het goede nieuws is een super goede opkomst (dus veel stemmen te tellen) in Baarn met ruim 63 procent. Ook dankt de burgemeester de vele mensen die alles op alles bleven zetten om de stemmen te tellen. Bij de evaluatie wordt ook zeker het stembiljet onder de loep genomen. ‘Een kreng van een ding’ volgens leden van het stembureau. Te groot om te hanteren voor de kiezer en zeker voor de tellers. 

Dan de uitslag zelf. VVD bleef de grootste, maar de BBB stormt de politiek binnen, GroenLinks staat op de derde plek. Ook in provincie Utrecht is de BBB de grootste partij. GroenLinks kwam 2.500 stemmen tekort. Beide partijen krijgen zeven zetels in het bestuur, maar de BBB krijgt het voortouw bij de formatie van een college van gedeputeerden. Het kaartje van de provincie kleurt bijna compleet groen met plekken waar de BBB de grootste partij is geworden. Baarn is een van de zeldzame enclaves waar de liberalen op nummer één blijven staan. De komende weken moet blijken of BBB en GroenLinks, ondanks de forse verschillen, toch samen iets gaan proberen of dat op een heel andere manier het dagelijkse bestuur van de provincie vorm krijgt. 

Maandag een analyse over de sterk gewijzigde stemverhoudingen in Baarn.


Eugene Leenders