De jeugdhulpverlening in Baarn moet op fietsafstand

17 maart 2023 om 08:02

BAARN Richt de jeugdhulpverlening zo in dat onderzoek en lichte specialistische hulp voor alle gezinnen op fietsafstand binnen de gemeente Baarn beschikbaar is. 


Dat adviseert de Adviesraad Sociaal Domein Baarn het college van burgemeester en wethouders. Zo wordt de de kansenongelijkheid voor jeugd niet verder vergroot. 

Immers, de hoogopgeleide ouder met een eigen auto en voldoende middelen zal zijn kind vlot bij de juiste hulpverlener krijgen. De ouder met minder mogelijkheden, die in een aantal gevallen ook nog moeite heeft met het Nederlands, zonder auto en zonder de middelen om vervoer te regelen, zal zijn kind niet of te laat bij de juiste hulpverlener krijgen.

De Adviesraad Sociaal Domein Baarn heeft vanuit maatschappelijke organisaties en interne begeleiders in het basisonderwijs signalen ontvangen waardoor ze zich zorgen maakt over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de jeugdzorg in de nabije toekomst. 

Deze signalen zijn voor de Adviesraad aanleiding voor het ongevraagde advies aan het college.


AANBIEDERS De jeugdhulpverlening in de regio is in verandering. De regionale inkoopprocedure van specialistische jeugdhulp en WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), heeft geleid tot gunning aan een combinatie van grotere aanbieders. Deze grotere aanbieders zijn in gesprek met kleinere aanbieders, die onder de paraplu van de grootsten in de nabije toekomst hun diensten moeten gaan aanbieden.

p 3