Margje speelt Truus Wijsmuller tijdens het Limburg Festival.
Margje speelt Truus Wijsmuller tijdens het Limburg Festival. Johan_Horst

Theatermaker Margje Wittermans brengt ‘Waarom Truus’ naar Baarn

17 maart 2023 om 12:00 Mensen

BAARN Actrice en theatermaker Margje Wittermans brengt haar theaterstuk  ’Waarom Truus’ dat vorig jaar met lovende recensies ontvangen werd naar theater De Speeldoos. ,,Het verhaal van Truus Wijsmuller, verzetsheldin die meer dan 10.000 joodse kinderen heeft gered voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geweldig dat ik dit verhaal nu ook aan mijn plaatsgenoten mag vertellen.”

Margje: ,,Ik zag een film van haar leven en was geroerd door de kracht van deze vrouw. In 1938 is Truus Wijsmuller op verzoek naar Wenen afgereisd om SS-functionaris Eichmann te vragen om 10.000 joodse kinderen mee te geven. De Engelse regering had toestemming gegeven aan het Engels kindercomité, maar zij kregen het niet voor elkaar. Ze kreeg na een spannend gesprek toestemming om 600 kinderen mee te nemen en als ze in vijf dagen een trein kon regelen mocht ze de rest ook komen ophalen. Op 14 mei 1940 haalt ze 80 Joodse kinderen uit het Burgerweeshuis in Amsterdam om ze in IJmuiden op de laatste boot naar Engeland te zetten met de nazi’s die achter ze aan zaten. De vrouw heeft daar nooit veel erkenning voor gekregen, op een Yad Vashem onderscheiding na voor ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.”

INSPIRATIE Margje gaat het liefst het podium op voor de verhalen die haar echt raken. Als dochter van de bekende acteur Joop Wittermans, werd ze zo goed als op het podium geboren. ,,Truus inspireert mij. Dat deze vrouw, zelf geen Jodin, haar leven waagde voor al deze kinderen, vind ik zo bijzonder. ‘Waar geholpen moet worden, help je’, had ze van huis uit meegekregen. En dat deed ze. Ze had het in haar kop en kreeg het voor elkaar. Met mijn talent vertel ik haar verhaal door, en hoop anderen ermee te inspireren. Ook dat onverzettelijke spreekt mij aan. Ga ervoor en doe grote dingen.”

BEELDJE Hoewel Margjes’ vader nog hoopte dat ze ‘iets als dierenarts zou gaan worden’, deed Margje als kind niets anders dan toneelspelen. ,,Op mijn 17e deed ik auditie voor de toneelschool van Arnhem, waar mijn vader ooit het vak leerde. Hoewel je eigenlijk 18 moest zijn, zagen ze het in me en werd ik aangenomen. Tot grote trots van mijn vader en moeder.” De bekende actrice Kitty Courbois, was het die haar onder de vleugels nam. ,,Ik noem haar ook wel mijn toneelmoeder.” Margje straalde in vele theaterstukken, ook een aantal van eigen hand. Vorig jaar stond ze zo’n negen keer met haar ‘Waarom Truus’ op podia door heel Nederland. ,,In Alkmaar waar Truus vandaan komt, kreeg ik tijdens mijn voorstelling van de Truus Wijsmuller stichting een beeldje van Truus met haar kinderen uitgereikt, als blijk van waardering”, vertelt Margje. Ze was er enorm door verrast. Ook kreeg Margje meerdere lovende recensies. ,,Mensen zijn er echt ondersteboven van, hoor ik vaak na afloop. Een impresariaat die met me verder wilde na het zien van het stuk, heeft voor volgend jaar twintig voorstellingen ingepland door het land. Geweldig.”

Het theaterstuk programmeren in Baarn bleek een stuk moeilijker. ,,In Baarn durfden ze het niet aan. Omdat ik het zo belangrijk vind om dit bijzondere verhaal ook hier in mijn eigen Baarn te kunnen delen, neem ik zelf het risico en heb ik de grote zaal van de Speeldoos geboekt. Dus kom vooral kijken allemaal.”

Margje Wittermans, vrijdag 31 maart ‘Waarom Truus’, Theater de Speeldoos, tickets via de website:
www.speeldoosbaarn.nl.

door Melissa Hofland

Margje Wittermans, Nederweert, limburgfestival,