Afbeelding
Baarnsche Courant

Paardenmiddel

Paardenmiddel

Tergend langzaam

Het is 16.00 uur, de automobilisten houden hun adem in. Vanaf het RMN-afvalstation komt een medewerker in een felgekleurd hesje. Hij posteert zich ergens in de file tussen twee auto’s en is onverbiddelijk.

De auto’s links van hem mogen hun spullen nog wegbrengen, de rest moet een andere keer terugkomen. Sommige Baarnaars kunnen hun frustratie nauwelijks de baas. Ze staan ook al een tijdje te wachten. Zaterdag telde de file 70 voertuigen. Al weken is het zo druk, dat het meer dan één uur duurt, voordat je je spullen bij het recyclingstation mag brengen. Tip voor de afvalbrengers: Vanonder het viaduct over de A1, is het nog één uur tot de slagboom. Met de (bak)fiets komen, is zo mogelijk nog frustrerender. Je mag aansluiten achter de laatste auto.

Corona doet een groot beroep op begrip van mensen. Wat blijkt. Nederlander zijn best flexibel, wanneer ze begrijpen wat de overheid vraagt. Baarn scoort nog eens bovengemiddeld. Kijk naar de vele berichtjes van burgemeester Mark Röell, die complimenten uitdeelt, omdat we ons zo netjes gedragen. Voorwaarde is dus dat we de maatregel begrijpen. Dat is waar het bij het RMN-station verkeerd gaat. Er is een oplossing. Nu is het station van dinsdag tot en met vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. En zaterdags van 09.00 tot 16.00 uur. Verruim die tijden, wordt al weken geroepen. In de regio gebeurt het al lang. Zeist is op maandag open gegaan en in Soest kun je tijdelijk vanaf 09.00 uur terecht. Baarn roept dat het onderzocht wordt en daarna is het stil gebleven. De frustraties lopen op. Ongeduldige automobilisten wurmen zich uit de file en brengen menig fietser in het nauw. Die zijn de auto’s niet gewend, want normaal is de weg eenrichtingsverkeer.

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) is de overkoepelende regionale afvalverwerker, de gemeente Baarn de opdrachtgever. We worden overstelpt met informatie om afval gescheiden in te zamelen. De meeste burgers doen hun best. Bij het afvalstation worden de containerbakken netjes afgelopen. Hout bij hout, metaal bij metaal. Natuurlijk is een uurtje wachten in het leven geen halszaak. Iets meer inleving in en begrip voor de burger mag worden verwacht. Gemeente en RMN, wijs niet naar elkaar, maar los het snel en adequaat samen op.

Eugene Leenders

Afbeelding