Naomi van der Linden treft de voorbereidingen voor de heropening van haar salon.
Naomi van der Linden treft de voorbereidingen voor de heropening van haar salon. Hans Veltmeijer

Ineens weer topdrukte in salon

BAARN Ook de schoonheidssalons mogen vanaf vandaag weer open, zonder de verplichting van handschoenen of een mondkapje. De schoonheidsspecialistes en pedicures in Baarn zijn er blij mee en vertrouwen erop dat hun klanten thuis blijven als ze zich niet lekker voelen.


Hans Veltmeijer

In de schoonheidssalon van Nicole Nijssen in de Brinkstraat was er zaterdag al weer toeloop. Maar niet voor behandelingen. De klanten kwamen hun bestelde moederdagcadeaus afhalen. Want de webshop van het bedrijf draaide de afgelopen weken nog wel door. Maar nu begint het echte werk weer. Sinds donderdag is Nijssen met haar medewerkers druk met het bellen van klanten om afspraken in te plannen. ,,Ik ben heel blij dat we weer open mogen", zegt zij. Ze heeft de nodige veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het werken met mondkapjes bij bepaalde behandelingen en plastic schermen bij de nageltafel ,,En als de klant wil dat we handschoenen en mondkapjes gebruiken, doen we dat." Verder gaat ze uit van de eigen verantwoordelijkheid van haar klanten en medewerkers. Bij twijfel niet komen, is het devies.


HOGE NOOD Ook Naomi van der Linden gaat uiteraard het voor contactberoepen verplichte onderzoekje vooraf naar de gezondheid van de klant doen. Zij voert in haar salon in de Laanstraat de ongebruikelijke combinatie van medisch pedicure, schoonheidsbehandelingen en de verkoop van tweedehands artikelen, met name kleding. Zjj heeft de afgelopen weken als een 'hele verdrietige periode' ervaren, vooral voor haar oudere klanten. De nood is hoog bij deze groep, weet zij. ,,Veel mensen hebben klachten aan hun voeten, die moeten echt behandeld worden." Als pedicure was zij al gewend aan het mondkapje en de handschoenen. Daarnaast gaat ze meer tijd uittrekken tussen de behandelingen en sluit ze haar 'gelukswinkeltje' wanneer de salon opent.

Even verderop, op de hoek met de Nieuwstraat, legt Karen Nagelkerke met vrienden en familie de laatste hand aan de inrichting van haar nieuwe pand. Ze was de verhuizing al van plan met haar multidisciplinaire zaak (kapper, pedicure, manicure en schoonheidsspecialiste) Acht en Twintig, en toen kwam de coronacrisis. Ze zette haar plannen toch maar door. En zo werd het financieel een pittige periode: geen inkomsten en wel kosten aan de verhuizing. Ze staat dus in de startblokken om die investeringen terug te gaan verdienen. De komende weken zijn al volgeboekt, vertelt ze. ,,Maar we kunnen wel minder klanten per dag ontvangen omdat we vijftien minuten extra tussen de behandelingen rekenen." Ook volgt na elke behandeling een desinfectie van de ruimte. Ze is er nog niet uit of ze als schoonheidsspecialiste een mondkapje gaat gebruiken, de pedicure gaat dat in ieder geval wel doen. De ineens weer volle agenda ziet zij niet als een veiligheidsrisico, ze vertrouwt erop dat haar klanten bij klachten thuisblijven.


BEDENKINGEN Ook schoonheidssalon Equilibrium aan de Eemnesserweg is vanaf vandaag weer in bedrijf. Eigenaresse Claudia Meirelles doet dat stapsgewijs en heeft haar bedenkingen bij de versoepelingen. ,De overgang van niets mogen naar nu vrijwel alles vind ik te groot. We zouden door de overheid meer beschermd moeten worden door in ieder geval de verplichting van mondkapjes en handschoenen. Nu mag iedereen dat zelf beslissen en zijn we puur afhankelijk van de verantwoordelijkheid van de behandelaars en de klanten. Ik vrees dat daardoor toch meer besmettingsgevaar komt."

.

Afbeelding