De jeugd van Vita 2000 turnt voorlopig op de sportvelden van de Waldheim mavo, zoals hier afgelopen zaterdag.
De jeugd van Vita 2000 turnt voorlopig op de sportvelden van de Waldheim mavo, zoals hier afgelopen zaterdag. Hans Veltmeijer

Binnensporters naar buiten

Veel geregel voor sportscholen en turnvereniging

BAARN De binnensportverenigingen en sportscholen zijn voorlopig nog niet aan de beurt om hun zalen weer met sporters te vullen. Ze zijn dus op sportvelden van anderen aangewezen en moeten hun materialen van binnen naar buiten slepen. ,,Het is een hoop gedoe."


Hans Veltmeijer

Vanaf vandaag mogen ook achttien-plussers weer buiten sporten, op anderhalve meter afstand van elkaar en in groepen van maximaal tien personen. Tegelijkertijd moeten de binnensporters tot 1 september wachten, al wordt de politieke druk steeds groter om die datum naar voren te schuiven. Ook gaan er petities rond voor een snellere heropening. Sjoerd Ankone van sportschool Budofit, op sportpark Ter Eem, heeft er ook een getekend. ,,Want 1 september is wel heel ver weg. En de leden worden het ook beu. We geven dan wel korting op de contributie maar als het lang duurt dreigt toch het risico dat je op een gegeven moment onder een kritiek ledental komt."


INGEWIKKELDE PUZZEL Kortom, om te overleven moet er spoedig ook weer een aanbod in de zaal zijn. Want het buiten sporten heeft voor sportscholen zijn beperkingen. Ankone: ,,In goed overleg met de voetbalverenigingen SV Baarn en TOV en met de sportparkstichting mogen we een deel van de velden gebruiken. Daardoor is het gelukt om de tweehonderd jeugdleden in te plannen. Maar met de 450 volwassenen die er nu bij komen, wordt dat wel een ingewikkelde puzzel." Ook het gesleep met materialen levert veel geregel op. En een populaire activiteit als spinning is buiten niet te doen. Hij denkt dat een versoepeling voor de binnensport wel degelijk goed is te organiseren, op anderhalve meter afstand en met goed desinfecteren. ,,Maar ik twijfel ook of onze branchevereniging het gesprek met de overheid wel goed heeft gevoerd."

De tafeltennissers koesterden de hoop om de jeugd weer in het clubgebouw te laten spelen, zegt bestuurslid van BTV Elan, Eddie Uittenbogaard. ,,Vooral omdat er wel anderhalve meter tussen kinderen zit. Er gaat veel open, zoals musea, bioscopen en zwembaden met inachtneming van de anderhalvemeterregel. Waarom dan niet tafeltennis voor ons jeugdleden?" De tafeltennistafels naar buiten zetten blijkt ook geen simpele oplossing. ,,Dat zou kunnen, maar die ruimte is een parkeerplaats voor bewoners van het hofje. En iedere keer die tafels naar binnen en buiten sjouwen…"


LEKKER KOEL VITA 2000 heeft het iets makkelijker, met de sportvelden van de Waldheim mavo als uitvalsbasis. Gewoonlijk traint deze Baarnse gymnastiekvereniging immers in de zaal van deze school. Maar ook hier een hoop gesjouw, en het is niet altijd mooi weer. Deze zaterdag 10 mei straalt de zon al krachtig in de ochtenduren. Voor sommige jonge turnsters te machtig. ,,We gaan liever naar binnen waar het nu lekker koel is", zegt een meisje namens haar trainingsgroepje.

Voorzitter Harry Suik van VITA 2000 vindt het fijn 'weer iets te mogen doen'. ,,Maar het is logistiek wel een hoop gedoe. Het kost veel tijd en energie en de hoofdtrainster heeft het veel drukker."