De poort van Bosbad de Vuursche blijft op slot in 2020.
De poort van Bosbad de Vuursche blijft op slot in 2020. Baarnsche Courant

Bosbad niet open in 2020

Veel te veel is onduidelijk; veiligheid gaat voor alles

BAARN Het stevige hangslot op de poort van het Bosbad blijft dicht. De Vuursche gaat dit jaar niet meer open. Een moeilijk besluit maar het kon niet anders.


Eugene Leenders

Voorzitter Adrie van der Meij moet er niet aan denken dat via 'zijn' zwembad het coronavirus verspreid zou raken. Niet alleen voor de mensen die besmet zouden raken, maar ook het imago van het populaire zwembad. Dat raak je nooit meer kwijt, wanneer je zo in de negatieve publiciteit komt.

Het besluit werd genomen door vertegenwoordigers van de gemeente, waaronder de wethouder en de burgemeester en het bestuur van De Vuursche. Vier man concludeerden in een digitale bijeenkomst vorige week dat het bad dicht moest blijven.


BESMETTING Van der Meij lichtte zijn besluit onder andere bij RTV Baarn uitvoerig toe. ,,Er is gewoon te veel onduidelijk over de verspreiding van dit virus. Raken mensen besmet onder de douche, wanneer kun je wel of niet het toiletcomplex opendoen? Hoe hou je bezoekersstromen in de hand wanneer het topdrukte is met temperaturen van boven de 25 graden?” De voorzitter wijst erop dat het een hele andere organisatie is dan schoolzwemmen of zwemles aan particulieren Dat werkt gestructureerder en dan had je misschien wel iets kunnen verzinnen.

Nu de veiligheid niet honderd procent gegarandeerd kom worden. Was het besluit onvermijdelijk.

Het bosbad is wel een van de eerste die zo vroeg, zo definitief een besluit neemt. De overheid staat straks groepen van maximaal 100 mensen toe. In Baarn staan de baden echter leeg en dat blijft. Het beachvolleybal veld achterin het complex mag op het ogenblik wel worden gebruikt voor kinderen tot 12 jaar. Misschien wordt dat nog wat soepeler. Ook verwacht van der Meij dat met wat aanpassingen de midgetgolfbaan pal naast het bad gebruikt kan worden.


SLUITING De sluiting is ook een tegenvaller voor de campinggasten van de Zeven Linden. Velen boekten daar een staanplaats om lekker dicht bij het zwembad te zitten. Het bericht mag dan hard aankomen, veel mensen hielden er toch rekening mee. Zo was in de voorverkoop slechts één gezinsabonnement verkocht.

Op hoogtijdagen komen er tussen de 2.000 en 3.000 bezoekers naar het zwembad. Wellicht was het mogelijk geweest om 100 mensen per keer toe te laten. Dat is organisatorisch echter bijna niet te doen. Wie, mag wel, wie niet en hoe hou je voldoende afstand in een zwembad. Er moet voldoende toezicht zijn en dat kost geld.

Van der Meij weet dat het Bosbad met verlies 2020 af moet sluiten. Maar, hij hoopt en denkt dat het voor één jaar nog te overzien is. Daarnaast heeft de gemeente toegezegd mee te helpen als sportinstellingen door corona in grote problemen komen.