Afbeelding
Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken

Ook in coronatijd huurverhoging

Ook in coronatijd huurverhoging

BAARN Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken voert op 1 juli 2020 de jaarlijkse huurverhoging door. De gemiddelde huurverhoging wordt over het gehele bezit 2,6% (gelijk aan inflatie 2019), variƫrend van 0 tot 5,1%.


Directeur-bestuurder Maarten van Gessel: ,,Als woningcorporatie zorgen wij ervoor dat woningen betaalbaar blijven, tegen een huur die bij de woning past. Toch hebben soortgelijke woningen in een straat of in een complex niet altijd dezelfde huurprijs. Die verschillen roepen vragen op. Wij kiezen er daarom voor om deze verschillen te verkleinen met de jaarlijkse huurverhoging. Met onze huurdersorganisatie HGO is afgesproken dat woningen die nu een relatief lage huurprijs hebben, een hogere huurverhoging krijgen dan woningen die al een goede huurprijs hebben. Op deze manier worden huurprijzen meer in overeenstemming gebracht met de kwaliteit van de woning."

Het Gooi en Omstreken voert ondanks de coronacrisis wel de huurverhoging door. ,,Iedere euro die we verdienen, investeren we in betaalbare en goede sociale huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen", vervolgt Van Gessel. ,,Als we de huurprijs niet zouden verhogen, dan heeft dat gevolgen voor de renovaties, onderhoud en het isoleren en verduurzamen van woningen. Ook zijn de inkomsten nodig voor de bouw van nieuwe sociale huurwoningen, die zo hard nodig zijn in onze regio. Wij zijn van mening dat een algemene maatregel, zoals het laten vervallen of uitstellen van de huurverhoging voor alle huurders, geen passend antwoord is op de uiteenlopende problemen. Daarom kiezen we voor maatwerk. We willen juist die huurders helpen die door sterke inkomensdaling in financiƫle problemen zijn gekomen."

Vanaf dit jaar kunnen huurders met een laag inkomen en relatief hoge huur een huurverlaging of huurbevriezing aanvragen. Of een huurder hiervoor in aanmerking komt hangt af van het huishouden, inkomen en de netto huurprijs van de woning waarin zij wonen. De aanleiding hiervan is het Sociaal Huurakkoord dat Aedes (branchevereniging voor woningcorporaties) en de Woonbond hebben bedacht om woningen voor iedereen betaalbaar te houden.

Kijk voor meer informatie en de veelgestelde vragen en antwoorden op: www.gooienom.nl/huurverhoging.


Schaken

Internettoernooien

BAARN Ook de schakers mogen hun hobby nog niet oppakken op de vertrouwde wijze. Ze horen bij de binnensporters en moeten vooralsnog tot 1 september wachten op versoepeling van de coronamaatregelen. De Baarnse Schaakvereniging organiseert daarom toernooien via internet. Dat gaat goed, zegt bestuurslid Ed Duister. Hij vindt het terecht dat de fysieke schakers in de wachtkamer blijven. ,,Schaken op anderhalve meter is niet mogelijk."

Duister mag zich overigens vrijwel zeker clubkampioen van het afgelopen seizoen noemen. Hij heeft aan een remise genoeg voor de titel. Wanneer in juni niet meer gespeeld wordt, is hij kampioen.