Veertig jaar lang was Philips groot in Baarn, nu nog slechts in de herinnering.
Veertig jaar lang was Philips groot in Baarn, nu nog slechts in de herinnering. RTV Baarn

Herinneringen aan Philips op TV

BAARN Philips Phonografische Industrie aan de Torenlaan was 40 jaar lang een van de grootste grammofoonplaten fabrieken ter wereld. De fabricage van lp's, singles en later musiccasettes boden aan veel Baarnaars een mooie, muzikale werkplek.


Maar Philips was niet alleen in Baarn actief. Ook in het buitenland, werden platenfabrieken neergezet en werd ondersteuning geboden bij het vervaardigen van mengtafels, en de bouw en inrichting van studio's. Door de komst van de cd in 1983 was de platenproductie niet meer rendabel en werd in 1992 besloten de Phillips fabriek aan de Torenlaan te sluiten. Er werden in die 40 jaar 625 miljoen platen en cassettes geproduceerd.

RTV Baarn heeft twee afleveringen gemaakt over de Philips-tijd in Baarn. Met Han Tendeloo en Jan Hemmes praten zij over hun tijd bij deze bijzondere fabriek.

Het is bijna niet meer te zien. Maar waar nu de Plantage is, stonden de gebouwen van Philips. Veel Baarnaars werkten daar in de perserij of waren bezig met de muzikale, technische kant. Er werd niet alleen in Baarn gewerkt, maar ook vaak in het buitenland. Door de vele commerciƫle activiteiten die werden ontplooid werden daar ook platenfabrieken en studio's neergezet. Vanuit Phonogram in Baarn, de moederfabriek, werd daar de technische know how voor aangeleverd.

Muziek was waar het om draaide, er werd ook muziek opgenomen. Veel gerenommeerde artiesten kwamen naar Nederland, naar de Wisseloordstudio's, om hun platen te laten opnemen en met grote regelmaat werd er klassieke muziek opgenomen in het Concertgebouw.

Han Tendeloo en Jan Hemmes praten in twee afleveringen over de tijd dat zij bij Philips werkten. En natuurlijk worden daarbij ook een paar anekdotes, de personeelsvereniging en de goede onderlinge sfeer niet vergeten.

De uitzendingen zijn vanaf 13 en 16 mei te zien bij RTV Baarn.