Carwin Gijsing tijdens Gluren Bij De Buren in Baarn.
Carwin Gijsing tijdens Gluren Bij De Buren in Baarn. Eigen foto

'Het blijft altijd mijn [droom] om iets moois te maken'

Toen Carwin nog jong was, kreeg hij voor zijn verjaardag een trommel. ,,Ik zat de hele dag te trommelen en dat vond mijn moeder erg vervelend worden", lacht hij. Het hele gezin speelde al piano en daarom begon Carwin er ook mee, toen hij zes jaar was.

HET BEGIN Twee jaar later, toen hij acht jaar was, leerde hij verschillende koperen blaasinstrumenten en werd hij lid bij een fanfare. ,,Toen ik elf was begon ik verschillende bandjes met jongens uit de buurt en een paar jaar later werd dat steeds serieuzer. Ik besloot dat ik verder wilde met muziek en daarom ging ik naar het Hilversums Conservatorium."


CONSERVATORIUM Carwin wilde het liefste piano spelen, maar tijdens zijn auditie bij het Hilversums Conservatorium raadde de directeur aan om trompet te gaan spelen. ,,Er waren al erg veel mensen die piano speelden, dus met trompet kon je beter je brood verdienen, vertelde hij mij."

Trompet wilde echt niet echt lukken, dus stapte Carwin al snel over op de trombone. Nadat hij het conservatorium had afgemaakt heeft hij in verschillende theatergroepen als trombonist gespeeld en toerde hij Nederland door.


MUZIEKWERELD Carwin heeft veel verschillende dingen gedaan in de muziekwereld. Zo heeft hij een eigen jazzgroep gehad waarmee ze ook een plaat hebben opgenomen met de naam 'Northern Lights', hij is pianist en arrangeur geweest bij musicalproducties, koorbegeleider bij Conservatorium Amsterdam, hij heeft veel les gegeven en hij deed artiestenbegeleiding.


PIANO In zijn vrije tijd speelde Carwin nog steeds in bandjes, waar hij keyboard speelde. Het waren vooral soul- en discobandjes en daardoor kwam hij in aanraking met mensen die in de Verenigde Staten waren geweest. Ze zeiden tegen hem: 'Als je piano wilt gaan doen, dan moet je daar naartoe.' ,,Ik heb me toen opgegeven voor een zomercursus piano en arrangeren op het Berklee College of Music, in Boston. Met die zomer kon ik lang vooruit: het gaf me zoveel materiaal, dat ik de eerste tien jaar genoeg dingen had om te oefenen."


HOMERECORDINGS Op dit moment houdt Carwin zich vooral bezig met zijn eigen producties, homerecordings: ,,De wereld is veranderd. Je kunt je eigen dingen maken, op het web zetten en ervoor zorgen dat het de hele wereld doorgaat. Je kunt in contact komen met mensen over de hele wereld die ongeveer hetzelfde doen en dat is heel spannend." Hij plaatst de muziek die hij maakt bijvoorbeeld op Soundcloud. ,,Ik zou mijn muziek beschrijven als smooth jazz, het is fijne luistermuziek. Ik haal mijn inspiratie uit de hele wereld, overal wordt zulke mooie muziek gemaakt." Carwin werkt ook regelmatig samen met andere artiesten: ,,Ik ga bijvoorbeeld een homeproductie maken met een drummer uit Californië. Hij neemt iets op en daar speel ik iets op in, zo voegen we het samen."

Verder treedt Carwin regelmatig op, zo heeft hij bijvoorbeeld al meerdere keren meegedaan aan Gluren Bij De Buren in Baarn. Dit jaar trad hij op in de Wintertuin. ,,Dat was natuurlijk een grandioze omgeving." Vanwege de coronacrisis is het aantal optredens nu wel beperkt. ,,Ik heb wel voor het raam van een verpleegtehuis opgetreden om mensen op te beuren, samen met een zangeres." Wat nu nog wel kan, is muzieklessen geven via een videoverbinding: ,,Ik ben al gepensioneerd, maar ik geef nog één keer per week les omdat ik het leuk vind, gelukkig kan dat ook tijdens de coronacrisis nog doorgaan", vertelt hij enthousiast.


MUZIEK ,,Muziek maken voelt als een roeping. Het was ook geen bewuste beroepskeuze, maar ik was er gewoon mijn hele leven mee bezig. Ik heb echt van mijn hobby mijn beroep gemaakt en ik zie het nog steeds als een hobby." Het mooiste moment uit zijn muziekcarrière tot nu toe noemen vindt hij lastig: ,,Er zijn zoveel mooie momenten, maar ik heb een keer een hele fijne productie gemaakt met een zelf opgerichte vocalgroep: Vocal Affairs. Dat was een hele fijne periode omdat het echt lukte: je hebt natuurlijk ideeën, maar dat lukt lang niet altijd. Deze keer wel: alle neuzen stonden dezelfde kant op."


TOEKOMST ,,Ik heb nog plannen zat, in overvloed", lacht Carwin. ,,Ik wil bijvoorbeeld gaan reizen, een fotoserie daarvan maken en dat op muziek zetten zodat het de sfeer goed weergeeft." Hij vertelt dat het belangrijk is om te blijven dromen en als je iets bedenkt, dat je dan ook probeert het te verwezenlijken. ,,Uiteindelijk blijft het altijd mijn droom om iets moois te maken", besluit Carwin Gijsing zijn verhaal.