Wethouder André van Roshum onder de kunstwerken van zijn kinderen.
Wethouder André van Roshum onder de kunstwerken van zijn kinderen. Baarnsche Courant

Beperkt zichtbaar, maar altijd betrokken

Wethouder André van Roshum: 'Stel altijd vragen'

11 mei 2020 om 08:28

Hoe zichtbaar wil je zijn als wethouder? André van Roshum wil zichtbaar zijn voor de mensen met wie hij direct werkt, de beleidsambtenaren, de professionals in de zorg, de mensen in zijn werkveld. Voor het grote publiek hoeft het allemaal niet zo. Niet als persoon, maar ook zijn portefeuille zorg leent zich er niet zo voor.

Van Roshum: ,,Als het goed gaat, is het geen nieuws en als het beter moet, gaat het gauw over persoonlijke verhalen waarbij terughoudendheid past.”


GESPREK Het is het eerste interview wat hij weer face-tot face geeft in de spreekkamer, naast zijn kantoor op de eerste verdieping vab het gemeentehuis. Hij is blij om weer eens echt in gesprek te gaan en niet te beeldbellen. Natuurlijk met de 1,5 meter social distance.

Hij werkt veel thuis, maar komt regelmatig even op het gemeentehuis. Dan kan hij ongestoord werken, net als zijn thuislerende kinderen van 9 en 11 en zijn thuiswerkende echtgenote. Hij zit zeker niet hele dagen op de Laanstraat 1. Van Roshum: ,,Als bestuurder hebben we ook een voorbeeldfunctie. Je kunt niet tegen de ambtenaren zeggen, ga thuiswerken en dat zelf niet doen.”


BEELDBELLEN Het gaat ook best wel. De werkdag start altijd met een rondje beeldbellen met zijn collegecollega’s. Met één zetel in de raad, is het uniek dat er een ChristenUnie-SGP wethouder in Baarn is. Vijf jaar geleden brak het college en kwam er een coalitie met VVD, D66, CDA én ChristenUnie. Toenmalig raadslid Van Roshum viel op als oppositiepartij, die het college kritisch volgde, maar niet overal op tegen was.

De herverkiezing, vorig jaar, mag wethouder Van Roshum grotendeels op zijn eigen conto zetten. Ondanks forse winst van GroenLinks en VoorBaarn besloot formateur Erwin Jansma (VVD) door te gaan met de op elkaar ingespeelde ploeg en het ingezette beleid.

Van Roshum vindt het moeilijk om over zichzelf te spreken, maar het klopt. Hij is in zijn rol gegroeid en geniet van zijn werk. ,,Vijf jaar geleden leunde ik op de beleidsambtenaren en mijn collega’s. Die hebben me fantastisch geholpen. Nu durf ik te zeggen dat er een wethouder staat, die graag wil samenwerken, maar kritisch is. Die regelmatig vraagt: 'Waarom doen we dit?'"

Nooit zal hij zich als expert opwerpen in zijn portefeuille. Echte expertise zit bij de ambtenaren en de mensen in het veld. ,,Ik zorg dat het bestuurlijk voor elkaar komt en de samenleving de besluiten begrijpt. Dat is weer een ander vak. Het betekent in principe ook dat je hele andere portefeuilles kunt doen."

Terugkijkend vindt hij het prachtig dat hij, als vervanger, een stevige zwaai aan het beeldkwaliteitsplan heeft gegeven en het theaterdossier mocht waarnemen. De reden was minder leuk. College Mariska de Koning (CDA) moest vanwege gezondheidsklachten afscheid nemen en 1 januari stopte D66 wethouder Theo Stroo vrij abrupt.

Ze zijn opgevolgd door Jannelies Vissers uit Soest en Hugo Prakke uit Leersum. Ook Erwin Jansma woont niet in Baarn maar in Leusden.


EIGEN DORP Zelf vindt Van Roshum het heerlijk om in zijn eigen dorp te werken. Hij kijkt met andere ogen naar de gemeenschap en het motiveert hem extra. De gevolgen van elk gemeentelijk besluit, ervaart hij zelf als inwoner. ,,Maar”, haast hij zich te zeggen, ,,niks dan goeds over mijn collega’s van buiten. De sfeer in Baarn wordt geroemd. Wethouder is best een solitair bestaan, de samenwerking is warm en goed. We zijn geïnteresseerd in elkaar en ik volg alle belangrijke dossiers om echt mee te discussiëren in het college. Met de kennis die ik nu heb opgedaan, zou ik ook in een andere gemeente in de politiek kunnen functioneren.“

De saamhorigheid is belangrijk voor Van Roshum, die best wel een intensieve tijd beleeft. Hij is net verhuisd binnen Baarn en zijn vader moest in coronatijd een zware operatie ondergaan. Hij revalideert nu gelukkig in een verzorgingshuis. Als zorgwethouder ziet Van Roshum nu ook als mantelzorger hoe corona alles beïnvloedt. Wekenlang geen bezoek aan vader, een tubetje zalf om de handen zacht te houden, moet eerst 24 uur in isolatie voordat het de patiënt bereikt.

De zorg is misschien niet de meest tastbare portefeuille maar past goed bij zijn levensfilosofie. Eenzaamheid is een van de grootste zaken die aangepakt moet worden. Hij herinnert zich als de dag van gisteren de actie om als wethouder zelf langs de deur te gaan met de vraag: Kent u mensen die eenzaam zijn? Het waren intensieve gesprekken. Van Roshum: ,,We steken veel geld en tijd in projecten om dingen op te zetten. Uiteindelijk komt het er toch op neer, of we naar elkaar om willen kijken.” Wat dat betreft brengt corona nog iets goeds, want het bruist in Baarn van de activiteiten.


60 PROCENT Van Roshum wordt voor 60 procent betaald. Hij is deeltijdwethouder. Eigenlijk tot deze maand werkte hij vijf jaar lang steevast op de vrijdag voor zijn oude bedrijf, een commercieel kantoor in Nijkerk voor de inrichting van bedrijven en kantoren. Mede door de corona is dat contract gestopt. Van Roshum vindt het oké. Hij gaat niet op zoek naar ander werk en vindt het fijn dat hij nu ook op vrijdag wat kan doen als wethouder.

De toekomst? Hij gaat het zien. Begrijpt dat het een toevalstreffer is, dat hij wethouder is geworden. Inmiddels heeft hij zoveel kennis opgebouwd in het sociaal domein dat hij daar werk in zal zoeken. Diep in zijn hart hoopt hij nog lang wethouder te zijn. En ja, dat mag best met een portefeuille waarbij zorg niet de hoofdmoot is.

Op pad in de week van de eenzaamheid.