Patricia Lotens met een van haar kunstwerken.
Patricia Lotens met een van haar kunstwerken. Patricia Lotens

'Keramiek is een heel [spannende] kunstvorm'

20 april 2020 om 08:32

Patricia was heel erg jong toen ze al bezig was met tekenen: ,,Mijn moeder zei altijd dat ik al binnen de lijntjes kleurde toen ik twee jaar was', lacht ze. Heel wat jaren later, toen Patricia klaar was met de middelbare school, miste ze gelijk de kunstlessen. Ze besloot zelf schilderlessen te volgen en ze was altijd bezig met dingen maken zoals geboortekaartjes of het illustreren van boekjes.

OPLEIDING ,,Langzaamaan bedacht ik dat ik nog meer lessen wilde volgen en dat ik er mijn beroep van wilde maken", vertelt ze. Een kunstenares waar ze les van kreeg zei haar dat ze naar Amsterdam moest gaan om daar lessen volgen. Dat advies volgde ze op: ,,Ik ben naar De Kleine Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam gegaan en later heb ik nog schilderlessen aan de de Wackers Academie in Amsterdam gevolgd."

PORSELEINSCHILDEREN Op een gegeven moment kwam Patricia in aanraking met porseleinschilderen. ,,Ik vond het zo mooi om op een gebruiksvoorwerp te schilderen, dus ik ging me er helemaal in verdiepen."

KLEI ,,Naast porseleinschilderen, mocht ik wel een zijstapje maken van mezelf en zo kwam ik bij klei terecht. Ik ging naar de winkel om een pak klein te kopen en ik stelde de winkelier een paar vragen over het gebruik van klei. Hij vertelde me dat ik een cursus moest volgen, omdat klei niet makkelijk is." Ze besloot de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda te doen, waardoor ze zich nu gediplomeerd keramist kan noemen. Patricia houdt zich onder andere nu bezig met het maken van gebruiksvoorwerpen van klei, die ze vervolgens decoreert.

INSPIRATIE Patricia vertelt waar ze haar inspiratie vandaan haalt: ,,Het is mijn grote passie om dingen uit de natuur te laten zien. Ik denk dat we door de snelheid van het leven niet altijd stilstaan bij hoe prachtig de natuur is en daarom wil ik het vastleggen", legt ze uit. Ze schildert heel realistisch, vaak bloemen. ,,De lotusbloem komt vaak terug in mijn werk." Ze werkt op dit moment vooral met witte achtergronden en blauwtinten.

LESSEN Meerdere keren per week geeft de keramist lessen in haar atelier in Baarn in porseleinschilderen of keramiek. ,,Ik ben daar eigenlijk heel spontaan mee gestart. Mijn vriendinnen vroegen of ze een keer een les van mij konden krijgen en dat vond ik geweldig om te doen, dus ben ik het uit gaan breiden", vertelt ze enthousiast. ,,Het is mijn passie om mijn kennis over te dragen en het kunstzinnige talent van de cursisten naar boven te halen." Ze vertelt dat veel cursisten zeggen dat ze niet creatief zijn, maar dat het zo niet werkt: ,,Dat moet je ontwikkelen. Ik probeer in mijn lessen de mensen vooral te laten ontdekken dat ze meer in zich hebben dan ze wisten."

VERDIEPEN Zelf volgt Patricia ook nog steeds workshops en cursussen: ,,Keramiek is heel erg breed, dus je raakt nooit uitgeleerd. Ik heb een goede basis, maar je kunt je altijd meer verdiepen. Ik probeer continue mijn kennis bij te houden en dat maakt het ook leuk."

VOLDOENING Patricia maakt zelf kunstobjecten, maar ze werkt ook vaak in opdracht. Ze heeft laatst bijvoorbeeld een bord gemaakt voor mensen die zestig jaar getrouwd zijn. ,,Ik vind keramiek een heel spannende kunstvorm. Het stoken in de oven maakt het spannender, dan bijvoorbeeld aquarel op schilderpapier", vertelt ze enthousiast. De voldoening haalt ze vooral uit het creëren: ,,Als ik ermee bezig ben, dan word ik daar heel blij en gelukkig van. Het geeft een goed gevoel wanneer een werk bijna klaar is en ik er tevreden mee ben."

WE CARE ART Patricia doet ook mee aan het Baarnse initiatief 'We Care Art'. Kunstenaars kunnen hun kunstwerken doneren aan mensen met vitale beroepen en iedereen kan zichzelf of andere mensen met een vitaal beroep nomineren. ,,Ik vind het belangrijk om hieraan mee te doen, omdat de wereld op zijn kop staat. Mensen met vitale beroepen hebben het erg zwaar, vooral het zorgpersoneel. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het bedanken van deze kanjers en daarom heb ik een kunstwerk gedoneerd." Mensen met vitale beroepen nomineren voor een kunstwerk kan op www.onlinegallery.art/nl/we-care-art.

TOEKOMST Op dit moment houdt ze zich bezig met het maken van wandobjecten. ,,Mijn droom voor de toekomst is vooral vaker exposeren en een eigen lijn met gebruiksgoed met bloemen erop geschilderd creëren", besluit Patricia Lotens haar verhaal.