Plexiglas en een routing met afhaalpunt in de snackbar van Petershof.
Plexiglas en een routing met afhaalpunt in de snackbar van Petershof. Hans Veltmeijer

Horeca stelt zich in op krimp

20 april 2020 om 09:51

Coronaschermen en minder gasten

BAARN Premier Mark Rutte riep alle scholen, bedrijven en organisaties in Nederland op om een plan te maken voor de nakende anderhalvemetersamenleving. De horeca in Baarn is druk aan het brainstormen, of al bezig met aanpassingen. Terug van negentig naar dertig gasten. ,,Steun van de overheid is de enige oplossing."

Hans Veltmeijer

Het hakt er flink in, de ruim een maand sluiting ondertussen. Ook bij de Baarnse horecaondernemers. Voor restaurants gloort mogelijk een beperkte heropening, en ook cafés hopen straks weer iets te mogen doen, al is het maar op het terras. Ondertussen lijden ze forse financiële schade. Casper Vermeulen van Petershof schat het omzetverlies al grofweg op bijna een ton. En hij kan nog gedeeltelijk doordraaien, met snackbar en ijssalon. Het café staat op non-actief, en dat zal voorlopig wel zo blijven, verwacht hij. ,,Ik gok dat we dit jaar nog niet open gaan. Persoonlijk wil ik dat eigenlijk ook niet. Ik wil mijn personeel beschermen en dat is lastig in een setting van een café."

BEZORGAPP Voorbereidingen voor een heropening treft hij hier dan ook niet. Maar met zijn ijssalon en het terras aan de Eemnesserweg is hij wel druk bezig, met 'coronaschermen'. ,,Tussen alle tafels komen transparante schermen en de mensen zitten met de rug naar de andere tafel toe."

Hij verwacht dat de kunststof schermen eind april gereed zijn. Dan kan hij pakweg een derde van de terrasgangers ontvangen van wat hij in pre-coronatijden gewend was. In de snackbar en ijssalon heeft hij plexiglas aangebracht bij de counter. De ijssalon gaat vandaag weer open, in de nieuwe stijl. Met een eigen afhaal- en bezorgapp is hij precies op tijd gekomen, Toen de coronacrisis uitbrak heeft hij die versneld gelanceerd.

CRISIS 5.0 Voor restaurant Vuur aan de Hilversumsestraatweg zijn het helemaal stille weken geweest. De formule van dit restaurant leent zich niet voor afhalen en bezorgen.Er is geklust, dat wel. Eigenaar George Kroon ziet zichzelf voor grote uitdagingen staan. ,,Ik heb natuurlijk vaker een crisis meegemaakt in de horeca, maar wat er nu gebeurt is wel 5.0." Indien hij open mag gaan op basis van de anderhalve meter, dan loopt de capaciteit van het restaurant terug van negentig naar dertig gasten. ,,En mijn personeel is nog hetzelfde. dat is financieel niet te doen denk ik. Ik ben altijd creatief geweest en heb er een hekel aan om steun te vragen van de overheid, maar dat is nu denk ik de enige oplossing om restaurants overeind te houden."

In afwachting van de voorwaarden van de overheid is hij druk met zijn medewerkers aan het brainstormen over de mogelijkheden. Een zaal die gewoonlijk wordt verhuurd aan gezelschappen en voor vergaderingen kan bijvoorbeeld bij het restaurant worden getrokken.

Restaurant Klein Fornuis in de Laandwarsstraat zoekt ook naar een aangepaste werkwijze. Hier zal de capaciteit teruggaan van vijfentwintig naar maximaal vijftien gasten, heeft mede-eigenaar Odette van der Wilk berekend. Zij wil haar gasten vragen de focus te verleggen van de volle weekenden naar de rustigere doordeweekse avonden. ,,Qua tafelindeling zou het wel lukken", zegt zij. ,,Het spannendst vind ik hoe we het bord überhaupt bij de mensen krijgen." Want dat kan niet op anderhalve meter afstand. Ze denkt aan een afhaaltafel in het midden van het restaurant.