Starters naar Brinkstraat

21 oktober 2019 om 09:27

Parkeren op Brinkplein

BAARN Het pand Brinkstraat 34 mag worden gesloopt om plaats vrij te maken voor zes appartementen. Drie woningen zijn gedacht op de begane grond, de overige drie op de verdiepingen. Evenals de welstand-, en monumentencommissie kunnen burgemeester & wethouders zich in de transformatie vinden.

Martin Hoogendoorn


Brinkstraat 34 ligt in een aanloopstraat, buiten het kernwinkelgebied, is een gemeentelijk monument, dat al een paar jaar leeg staat. Voor de nieuwbouw is een omgevingsvergunning aangevraagd, nodig in verband met de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. De appartementen worden bestemd voor starters.

De parkeerbehoefte is vergelijkbaar met die van de voormalige winkel. Formeel is sprake van een tekort van drie plaatsen. Aanvaardbaar voor b&w, omdat starters een lager autobezit hebben en omdat het pand bij de Brink is gesitueerd. De maximale loopafstand wordt licht overschreden. Daar heeft het college ook geen moeite mee, vanwege het feit dat in de avonduren voldoende parkeerplaatsen op de Brink vrij zijn.

In opdracht van J.C. van der Veen werd in 1907 Brinkstraat 34 gebouwd. Het betreft een woon-winkelhuis naar een ontwerp van Rigter en Van Bronkhorst. Het pand telt twee bouwlagen onder een afgeplat dak. Het pand is in Jugendstil uitgevoerd. De winkelpui is in 1978 gewijzigd. Het pand is van monumentale waarde.

De verdieping heeft zes vensterassen. In de tweede van links is een erker aangebracht. Daarboven is de gevel als dakhuis doorgetrokken en toogvormig afgesloten. Het overstekende dak wordt ondersteund door houten consoles.De vensters van de erker zijn versierd met motieven in de lateien.