Peter & Liana Kievit hoeven de airco bijna niet meer aan te doen na de verbouwing.
Peter & Liana Kievit hoeven de airco bijna niet meer aan te doen na de verbouwing.

Ondernemers Baarn verduurzamen

De airco staat uit bij Alexanderhoeve kaasboer Peter Kievit

21 oktober 2019 om 08:35

Sinds de laatste verbouwing hoeft de airco niet meer aan en besparen ze 50% op hun elektranota.

De winkel is net dicht als ik binnenkom. Eigenaar Peter Kievit valt met de deur in huis. ,,Voel je de temperatuur? We hoeven de airco bijna niet meer aan te doen na de verbouwing. Ik houd het met gemak 16-17 graden binnen. Vroeger was het af en toe te koud, nu heb ik de ideale temperatuur in de winkel - zonder de kosten van de airco!" Ik vraag ik hem hoe de verbouwing en daarmee de stappen tot verduurzaming tot stand zijn gekomen. Alexanderhoeve is namelijk een keten en Kievit huurt dit pand.

Wat is de reden dat jullie maatregelen genomen hebben?

,,Vooral kostenbesparend. We wilden de winkel in een modern jasje steken en minder energie verbruiken. Dat hebben we tegelijk aangepakt. Het is onze eigen beslissing geweest. We hebben vervolgens actief medewerking gehad van het hoofdkantoor. De nieuwe indeling die je hier nu ziet - waarbij we door de winkel kunnen lopen om onze klanten te bedienen - hebben we samen met het hoofdkantoor uitgedacht." Kievit heeft met zijn verbouwing iets in beweging gezet. ,,Momenteel worden alle 70 winkels op vergelijkbare wijze aangepast, en duurzamer gemaakt!" Aan het einde van ons gesprek gaat Kievit in op een interessante ontwikkeling in de relatie met zijn pandeigenaar. Maar eerst wil ik weten wat hij gedaan heeft.

Welke maatregelen hebben jullie genomen?

,,We werken met een kleinere en energiezuinigere koeling. Als kaasspecialist hebben we te maken met houdbaarheidsdata die de Voedsel en Warenwet ons voorschrijft. Nu hebben we een hogere omloopsnelheid van producten, minder derving en dus minder voedselverlies. Daarbij hebben we een screen geïnstalleerd zodat de kou in de koeling blijft als we de winkel sluiten. We hebben energiezuinige airco's geïnstalleerd, overal ledverlichting en overal HR++ glas, ook voor de voordeur. Qua gedrag zijn we consequent met het sluiten van de rolluiken van de winkel, het screen bij de koeling en we houden onze voordeur dicht, ook in de zomer."

Schrikt het klanten af dat jullie de winkeldeur dichthouden?

,,Het dichthouden van de winkeldeur lijkt minder klantvriendelijk, maar wij merken het niet en het levert ontzettend veel op. Naast het verdwijnen van kleine ongemakken zoals binnenwaaiende blaadjes in de herfst, is het beter voor de koeling die minder hard hoeft te draaien, bereiken we makkelijker het ideale binnenklimaat en het scheelt enorm in de elektrarekening. Het is dus beter voor de winkel, voor onze portemonnee en voor het milieu dat gaat ons allemaal aangaat."

Heeft wetgeving een rol gespeeld bij de verbouwing?

,,We kregen op enig moment bezoek van de Gemeentehandhaving en dat was voor ons eigenlijk het allereerste signaal om aan de slag te gaan. De oude airco's werkten bijvoorbeeld nog op fluor. Door onze actie is trouwens ook de pandeigenaar aan de slag gegaan. Die heeft de woning hierboven opgeknapt en van dubbel glas voorzien."

Waar liepen jullie tegenaan?

,,Eigenlijk nergens. Het was met name bewustzijn krijgen dat een slag nodig was. In ons geval wilden we naast verduurzamen ook een nieuw uiterlijk van de winkel. De grootste uitdaging is dan zorgen dat de verbouwing in 2 weken lukt want langer wil je een winkel echt niet dichthouden. Sterker nog, we zijn nu zo enthousiast dat we in Woerden een 2e Alexanderhoeve winkel hebben gekocht. Ook die zijn we aan het verduurzamen."

Wat levert het jullie op?

,,Naast onze eigen bewustwording, kostenbesparingen en het fijnere werken in een beter binnenklimaat in de winkel? Dat alle 70 Alexanderhoeve franchisenemers mee doen! Dat is natuurlijk fantastisch. Het willen verduurzamen breidt zich nu uit naar andere aspecten zoals bijvoorbeeld het recyclen van de treetjes waarop de eieren door in gesprek te gaan met onze leverancier hebben we een volgende besparing weten te realiseren."

Wat zijn jullie nog meer van plan?

,,We willen onder andere in gesprek met de pandeigenaar over mogelijkheden om iets met zonnepanelen te doen." Aangezien ik zelf afvalloos probeer te leven, vraag ik hem of dat ook op hun vizier staat. ,,We willen meer dan we vanuit Den Haag mogen. Daar moeten we niet op gaan wachten. Als klanten hun eigen verpakking meenemen voor kaas, noten en chocolade werken we daar nu al aan mee. De eerste keer dat we die vraag kregen was bijzonder maar inmiddels is het gemeengoed. Kaasdoeken, katoenen zakken of bakjes - je ziet dat klanten van alles meenemen om een steentje bij te dragen. We zijn binnen onze keten zelf ook aan het nadenken over oplossingen. De eier-treetjes zijn daar een voorbeeld van."

Wat zou je als advies geven aan andere winkeliers die nog moeten beginnen?

,,Ga aan de slag, ook als je huurder bent. Je schrikt er haast van hoe snel maatregelen zichzelf terugverdienen. De ledverlichting verdienen we in 2-3 jaar terug. Ga jezelf oriënteren op wat mogelijk is op het gebied van verwarming, koeling, verlichting, isolatie, beglazing etcetera. En ga in gesprek met je pandeigenaar. Eerst huurden wij de woning hierboven er verplicht bij. Omdat we zelf niet in Baarn wonen, betekende dit een extra verantwoordelijkheid als verhuurder. We hebben in overleg de woning van de winkelhuur kunnen splitsen en mede daarom voor 10 jaar bijgetekend. We hebben betere huur- en indexeringsafspraken kunnen maken en de pandeigenaar heeft ook geïnvesteerd. Een win-win voor ons allebei. Ga in gesprek en ga aan de slag. Het loont echt."

Heeft u ook maatregelen genomen en wilt u uw kennis delen? Mail naar duurzaam@pobbaarn.nl. Binnen het Baarns Klimaat Akkoord ondersteunt Madeleine Boerma ondernemers en instellingen die willen verduurzamen.

Afbeelding
Afbeelding