Het ontwerp van het nieuwe hek.
Het ontwerp van het nieuwe hek. RoyalHaskoning DHV

Ingangen opgewaardeerd

Cantonspark niet meer bereikbaar via Heemskerklaan

21 oktober 2019 om 08:57

Hoe de oorspronkelijke hekken om het Cantonspark er hebben uitgezien, is niet helemaal bekend. Dat er altijd toegangshekken zijn geweest, is wel zeker. Het park is altijd beperkt toegankelijk geweest. Wel is bekend dat de naam 'Cantonspark' in gouden letters in de toegangshekken was geschilderd.

,,We gaan de toegangshekken duidelijker maken, ze moeten ook uitnodigender zijn om het Cantonspark te bezoeken", legt Angelique Bosch van Drakestein uit. De voorzitter van de Stichting Vrienden van het Cantonspark heeft het beplantingsplan ontworpen en sterk meegedacht over het ontwerp van de hekken.

HEEMSKERKLAAN De ingang aan de Piet Heinlaan zal niet veranderen. De andere drie ingangen wel. Mede door het huidige gebruik van de Wintertuin, zijn andere eisen gesteld aan de toegang aan de Heemskerklaan. ,,Het hek bij de ingang aan de Heemskerklaan wordt net zoals vroeger, die wordt rechtgetrokken", legt Bosch van Drakestein uit. Dit houdt in dat het inritje voor de Wintertuin en de zij-ingangen verdwijnen. Er komt alleen een personeelsingang waar leveranciers kunnen laden en lossen. Verder wordt deze ingang afgesloten voor bezoekers. ,,Dit is besloten op basis van wensen van de huidige exploitant en omwonenden", legt Angelique uit. De jonkvrouwe vervolgt: ,,De ingang aan de Faas Eliaslaan wordt opgewaardeerd met een nieuw hek en nieuwe beplanting. De grootste verandering zal de ingang aan de Abel Tasmanlaan ondergaan. Dat wordt de nieuwe hoofdingang voor de Wintertuin."

ABEL TASMANLAAN De ingangen aan de Abel Tasmanlaan en Faas Eliaslaan worden ongeveer gelijk. De nieuwe toegangshekken krijgen een modern, 21e eeuws ontwerp, gebaseerd op de huidige en toekomstige collectie van het park. Om het botanische karakter van het Cantonspark te benadrukken. Het blad van de Japanse notenboom, Japanse Iep, Kornoelje, zakdoekjesboom en Japanse esdoorn worden erin verwerkt. Allemaal bomen die nu en/of na de restauratie in het park te zien zijn. En de bloem van de Stewartia is in het stalen, zwart gepoedercoate hek verwerkt. Het ontwerp is van RoyalHaskoning DHV, waarbij Angelique Bosch van Drakestein input heeft geleverd. In één van de hekken wordt de naam 'Cantonspark' verwerkt.

BEPLANTING ,,De beplanting bij de ingang aan de Faas Eliaslaan krijgt lichte kleuren, zoals wit, oranje en licht rose. Er is gekozen voor moderne en sterke beplanting die het hele jaar een mooi beeld geeft doordat de struiken en planten oplopend bloeien, waardoor er ook 's winters wat te zien is. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor de Echinacea (Zonnehoed) en verschillende grassen. Maar ook struiken als Japanse sneeuwbal en witte hibiscus worden geplant. In het voorjaar ziet alles er frisgroen uit, daarna zijn bloeiende planten, bomen en struiken te zien tot de herfst. Daarna geven de zaadhoofden van de grassen en bloemen een mooi structuurbeeld in de winter", aldus Bosch van Drakestein.

WARMERE KLEUREN De ingang aan de Abel Tasmanlaan komt verder naar achteren, het park in, te liggen. ,,Bij de ingang komen twee plantvakken, waarin onder andere de Japanse esdoorn komt. De beplantingssfeer is dezelfde als bij de Faas Eliaslaan, alleen is hier gekozen voor vaste planten in warmere kleuren, oranje en paars, met ook hier grassen ertussen. Het wordt een uitnodigende ingang", belooft de stichtingsvoorzitter

Beide hoofdingangen krijgen ook plekken om fietsen te stallen.

De afrastering rond het Cantonspark.
Visualisatie van de vernieuwde ingang aan de Abel Tasmanlaan.