Gerda Hoekveld gaat voor in Paaskerk

26 juli 2018 om 15:33

BAARN Een opvallende naam deze week tussen de voorgangers in het kerkdienstenoverzicht op deze pagina; dr G. Hoekveld-Meijer. Zij gaat zondag om 10.00 uur voor in de Paaskerk.

De Baarnse theologe Gerda Hoekveld is geen dominee. "Het is vakantietijd en kennelijk konden ze niemand anders vinden", lacht ze hartelijk. "Ik vind het wel grappig dat ze me hebben gevraagd en ik zeg zelden of nooit nee tegen dergelijke verzoeken. Ik heb ze nog wel gewaarschuwd." Die waarschuwing is het feit dat ze geen dominee is. En, volgens Hoekveld zelf, dat ze feitelijk geen diensten mag leiden binnen de Protestantse Kerk Nederland (PKN). "Maar kennelijk vonden ze dat niet erg. Of misschien zijn de regels inmiddels veranderd."

Op de vraag wat ze haar toehoorders zondag, al dan niet illegaal, gaat vertellen, is ze duidelijk. "Wat wijsheid is." Dit doet ze aan de hand van een bijbelboek 'dat niemand kent'; Jezus Sirach. "Ik toets de wijsheid van leiders aan de die van Salomo en Jezus, dat leek me een leuke insteek."

"Ik heb er onnoemelijk veel zin in. Ik ga de mensen iets vertellen wat ze nog nooit hebben gehoord", aldus Hoekveld. Die er bij vermeldt dat ze van papier zal voorlezen. Enerzijds om haar te dwingen binnen twintig minuten te blijven met haar preek, anderzijds om haar spreeksnelheid wat in te perken.