Geringere verkoop koopwoningen

31 juli 2018 om 14:27

BAARN Voor het vierde achtereenvolgende kwartaal heeft de NVM een daling in het aantal transacties geregistreerd. In vergelijking met een jaar eerder zijn in het 2de kwartaal 2018 10,6% minder bestaande koopwoningen verkocht. Totaal wisselden bij NVM-makelaars ruim 38.600 woningen van eigenaar. Dat zijn er 4.600 minder dan een jaar geleden. De daling van het aantal verkochte woningen is het sterkst onder appartementen. Van dit woningtype werden bijna 18% minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Bij de eengezinswoningen 'beperkt' de daling zich tussen 7% en 9%. In Baarn staan 156 huizen te koop.
De prijs van de gemiddeld verkochte woning is in het 2de kwartaal 2018 met 10,4% toegenomen tot 288.000 euro. Daarmee lijkt de overschrijding van een gemiddeld prijsniveau van 300.000 euro een kwestie van tijd. Vermoedelijk gaat het prijsniveau begin 2019 door deze barrière heen. De prijsstijging is onder appartementen veruit het hoogst, met een plus van ruim 16%. De eengezinswoningstypen noteren plussen van 7,3% tot 8,6%.


Laatste groenvoer 125 melkkoeien

BAARN Edwin Daatselaar (34) heeft bij zijn boerderij aan het Zuidereind zijn laatste verse gras gevoerd aan zijn 125 koeien. Vanaf vandaag gaat hij over op de wintervoorraad (kuilgras). Zijn koeien lopen in de nacht in het weiland en overdag haalt hij ze binnen. Daar kon hij woensdag dagelijks vers gemaaid gras voeren. Dat is voorbij, de komende dagen staat kuilgras op het menu.


Auto in sloot

BAARN Woensdag rond het middaguur vond een eenzijdig ongeluk plaats op de Vuurse Steeg, vlakbij de locatie waar landgoedeigenaar Insinger theehuis Overbosch wil laten bouwen. Door onbekende oorzaak raakte de automobilist de macht over zijn stuur kwijt. De wagen raakte van de weg en belandde in een sloot naast de rijbaan. het slachtoffer kwam niet beklemd te zitten, moest wel door de brandweer uit z'n benarde positie worden bevrijd. Zijn vrouw kwam met de schrik vrij.


Bord terugplaatsen

BAARN De stichting Behoud de Eemvallei heeft Rijkswaterstaat verzocht het bord landschap Arkenheem-Eemland terug te plaatsen. Rijksweg A1 ter hoogte van Baarn wordt verbreed. Het werk is in volle gang. In de zuidelijke berm stond het belangrijke bord van het Nationaal Landschap 'Arkemheen-Eemland' waarvan de Eemvallei deel uitmaakt. Het bord is al enige tijd daar weg. Kennelijk vanwege de werkzaamheden die daar door Rijkswaterstaat zijn uitgevoerd. De Stichting Behoud de Eemvallei heeft de directie Rijkswaterstaat Midden-Nederland verzocht het bord terug te plaatsen en rekening te houden met het geplaatste te verhogen geluidscherm.