Harmonium in Lunchconcert

27 juli 2018 om 14:02

BAARN In het lunchconcert op dinsdag 31 juli om 12.30 uur in de Pauluskerk in Baarn speelt Tommy van Doorn muziek voor harmonium, in de bloeitijd van het harmonium geschreven door componisten als Karg-Elert, Rossini en Reger.

Het harmonium is tweehonderd jaar geleden ontstaan als een soort draagbaar orgel. In de eerste helft van de twintigste eeuw was het in menige huiskamer te vinden, tot het verdrongen werd door het elektronische orgel. Het Franse drukwindharmonium ontstond in 1840 en kent zijn oorsprong als saloninstrument waarop allerhande muziek gespeeld werd. Geleidelijk aan vond het ook zijn weg naar de kerk als een alternatief voor het orgel.

De klankmogelijkheden van een drukwindharmonium zijn wezenlijk anders dan die van een pijporgel. Bij een drukwindharmonium kun je de intensiteit en dynamiek van de klank bepalen door harder of zachter te trappen op de pedalen die de blaasbalgen bedienen. Dit maakt het spelen op een Frans drukwindharmonium tot een zeer expressieve muzikale onderneming.

Men krijgt tijdens dit concert een greep uit het repertoire van het harmonium te horen. Uitbundige klankuitbarstingen bij Karg-Elert en Guilmant, Bach op z'n Romantisch, emotionele uitersten bij Rossini en Reger, muziek voor de katholieke kerkdienst bij Boëllmann en het harmonium als pur sang saloninstrument bij Lefébure-Wély.

Tommy van Doorn (1990) is organist en beiaardier van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen en kreeg vanaf zijn zeventiende orgelles bij Jan Verhoeven.

Tommy van Doorn is actief als uitvoerend musicus op orgel, harmonium, beiaard, en als docent. Eerder deze maand behaalde hij de tweede prijs op het internationale Beiaardconcours NKV 100 in Zwolle en Kampen.

Het Lunchconcert begint dinsdag 31 juli om 12.30 uur in de Pauluskerk aan de Brink. De toegang is vrij en reserveren is niet nodig. Aan de uitgang is er een collecte.