Ook in het Cantonspark heeft het groen te lijden onder de droogte.
Ook in het Cantonspark heeft het groen te lijden onder de droogte. Christine Schut

Natuur heeft last van droogte

26 juli 2018 om 09:27

BAARN De bomen, het water en de dieren hebben last van de warmte van de afgelopen weken. Staatsbosbeheer en Waterschap Vallei en Veluwe hopen dat het snel weer gaat regenen.

Suzanne Vink

BOMEN Boswachter Paul Suurmond van Staatsbosbeheer vertelt dat er op dit moment in het bos nog weinig aan de hand is, maar dat de droogte niet veel langer moet duren: “Het grondwaterpeil is op dit moment nog vrij hoog waardoor de meeste bomen het nog redden, maar als het nog een week zo blijft krijgen veel bomen het erg moeilijk omdat het peil zal zakken. Zwakke bomen zullen dan doodgaan en andere bomen zullen sneller herfstkleuren krijgen.”

Suurmond legt uit dat de boompjes die afgelopen winter tijdens de boomfeestdag zijn geplant het nu al zwaar hebben, maar dat hij ze niet kan redden. “We kunnen veel moeite doen om ervoor te zorgen dat monumentale bomen het overleven, maar een heel bos en vooral de kleine boompjes redden is onmogelijk. Het hoort bij de natuur dat de zwakke bomen het niet overleven. Tijdens de storm in januari overleefden alleen de sterke bomen het en nu is dat weer het geval.” Het Landgoed Groeneveld wordt wel goed bijgehouden: elke dag krijgen de bloemen en planten water.

DIEREN Dieren hebben volgens de boswachter nu ook nog weinig problemen, maar ze zijn wel steeds meer op zoek naar water. “Je ziet af en toe dieren op plekken lopen waar je ze normaal niet ziet. Ik zie bijvoorbeeld veel hazen en de reeën komen ook vaker uit de dekking”, zegt hij. Hij kan weinig doen om de dieren te helpen. “Als je een dier ziet creperen dan kun je voor water zorgen, maar op dit moment is het nog niet zo erg. Daarnaast zijn het gewoon wilde dieren in de natuur, dus je kan ook weinig doen.”

WATER Volgens een woordvoerder van Waterschap Vallei en Veluwe doen ze er alles aan om het waterpeil op niveau te houden. Dit doen ze door zoveel mogelijk water het gebied in te voeren en er is een verbod op onttrekking van oppervlaktewater. Boeren mogen geen water uit sloten en beken halen om de gewassen te beregenen. Ondanks deze maatregelen zijn er beken en sloten droog komen te staan. “Als het waterpeil nog meer in het geding komt, zullen er nog meer maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld een verbod op het onttrekken van grondwater. Op dit moment mogen de boeren dat nog wel gebruiken”, vertelt de woordvoerder.

BLAUWALG Naast een lager waterpeil is de kwaliteit van vijvers en plassen ook slechter geworden. Doordat de temperatuur van het water stijgt is er een groter risico op blauwalg. In Baarn zit er blauwalg in het water rondom Kasteel Groeneveld. Blauwalg is giftig waardoor mensen én dieren er ziek van kunnen worden. Door het risico op blauwalg raadt de woordvoerder aan om alleen te zwemmen op plekken die officieel zijn aangewezen als zwemwater. Op zwemwater.nl zijn deze plekken te vinden. De Eem is geen officiële zwemplek en daarom wordt afgeraden om er te gaan zwemmen. “Het water wordt niet gecontroleerd, het is geen zwemwater. Als je er wel gaat zwemmen, wees je dan bewust van de consequenties. Nederland is een waterland, dus we zwemmen graag. Doe het wel op een veilige zwemplek.”