,,Het afgelopen seizoen is bizar verlopen. Dat is zo'n seizoen dat je nooit meer vergeet." Barinees Jeannette Floor-Uittenbogaard (66) heeft een bijzondere uit de hand gelopen hobby. Ze is hoofdredacteur van Hand in Hand, magazine van Supportersvereniging De Feijenoorder, zoals de Feyenoord Supportersvereniging officieel heet.

,,Als ik over de Brienenoordbrug rijd richting Rotterdam en dan rechts beneden De Kuip zie liggen, weet ik dat ik bijna thuis ben. Dat blijft heel bijzonder", vertelt Jeannette Floor in de keuken van haar 'andere' huis in Baarn. ,,Je bent in de Kuip zo verbonden met je medesupporters. Als er wordt gescoord, voel je de Kuip trillen, dat blijft een geweldige ervaring." De eerste helft van afgelopen seizoen heeft de Kuip weinig getrild. Feyenoord stond tiende, de resultaten onder trainer Jaap Stam waren ronduit slecht te noemen. Stam stapte eind oktober, na de kansloos verloren klassieker tegen aartsrivaal Ajax, op. Dick Advocaat werd aangesteld. Dat bleek een gouden greep. Feyenoord verloor geen wedstrijd meer. Toen de competitie vanwege corona werd stilgelegd, stond de ploeg derde, kort achter de koplopers Ajax en AZ.

,,Afgelopen seizoen was bizar. We hadden een superslechte eerste seizoenshelft. We hadden ook vanaf het begin de verkeerde trainer, dat heb ik meteen gezegd. Hij paste niet bij Feyenoord. Jaap Stam was veel te stil en veel te nors. Het was voor hem wel sneu dat ook de resultaten slecht waren. Maar ik was hartstikke blij met de komst van Dick Advocaat. Het werd vervolgens een verhaal uit een jongensboek. We stegen van tien naar drie, ik had het nog wel willen zien. Ik ben in ieder geval blij dat hij nog een jaar blijft. Door dit verloop én de corona ga je dit seizoen nooit meer vergeten", denkt Jeannette Floor. Wat komend seizoen betreft, tast ook zij in het duister. ,,Ik denk dat we voorlopig niet gezamenlijk op de tribunes zullen zitten. En er zullen in de ere- en eerste divisie best een aantal clubs omvallen", aldus de seizoenkaarthouder.

[LIEFDE VOOR FEYENOORD] Een Baarnse vrouw als hoofdredacteur van een Rotterdams voetbaltijdschrift is best bijzonder. ,,Mijn vader was Rotterdammer, hij heeft ons de liefde voor Feyenoord met de paplepel ingegoten. Hij was ook bij de beruchte wedstrijd tegen AC Milan", legt Jeannette uit. Ze bedoelt de wedstrijd toen Feyenoord in november 1969 Europa Cup I-houder en wereldkampioen AC Milan met 2-0 versloeg. Feyenoord speelde dat seizoen de Europa Cup I-finale op 6 mei 1970 in San Siro in Milaan. Feyenoord won als eerste Nederlandse club 'de cup met de grote oren', door Celtic te verslaan. ,,Toen ik een jaar of achttien was, leerde ik mijn man, Piet Floor, kennen. Hij is ook een fanatieke Feyenoorder. Hij is zelfs met zijn vader naar Milaan geweest", vertelt de vrouw die altijd werkzaam is geweest in de reclame en marketing. Haar man runde het gelijknamige makelaarskantoor in Baarn. Daarnaast is Jeannette, die inmiddels met pre-pensioen is, elke donderdag vrijwilliger bij de Baarnse Voedselbank.

,,Je had het blaadje De Feijenoorder, daar zochten ze eind jaren tachtig mensen voor uitbreiding van de redactie. Ik heb mijzelf toen aangeboden. Zo ben ik erbij gekomen. De supportersvereniging groeide gestaag qua ledenaantal en De Feijenoorder werd steeds dikker. In de loop der jaren werd het formaat A4, kwam er steeds meer kleur in en groeide het door. Momenteel wordt het blad, dat inmiddels Hand in Hand heet, verspreid onder 16.000 abonnees en worden er 5.000 verkocht via losse verkoop. Totaal dus een oplage van 21.000 exemplaren. In 1992 kwam ik als secretaris in het bestuur van de supportersvereniging. Het was een leuke groep mensen. Toenmalig directeur Nicole Edelenbos vroeg mij in 1998 bij Feyenoord de klantenservice op te zetten. Toen kwam ik in dienst bij Feyenoord als hoofd klantenservice/ticketing. Dat waren mooie jaren. Ik heb in die periode drie keer op het bordes gestaan van het stadhuis vanwege behaalde kampioenschappen en we wonnen in 2002 de UEFA Cup. Wederom als eerste Nederlandse club", klinkt het terecht trots.

,,Het was een mooie, maar ook zware tijd. Ik zat elke twee weken drie dagen in het buitenland vanwege Europese uitwedstrijden. Dan moest ik het verstrekken van toegangskaarten voor Feyenoord-supporters in goede banen leiden. Ik ben ook een jaar lang betrokken geweest bij Euro2000. Ik moest de kaartverkoop van de wedstrijden die in de Kuip werden gespeeld, regelen. Toen maakte ik soms wel weken van zestig tot tachtig uur. In het begin, toen ik net bij Feyenoord begon, reed ik elke dag in een uur naar Rotterdam en ook weer in een uur terug naar Baarn. Aan het eind reed ik, door alle files, om zes uur 's ochtends weg en was ik 's avonds om negen uur weer thuis. Als ik geluk had. Daarom dacht ik in 2002 'het is klaar' en ben ik gestopt. Hobby en werk werden teveel één. Ik had geen sociaal leven meer buiten Feyenoord. Ik wilde toen even niets meer, alleen gewoon supporter zijn."

[HOOFDREDACTEUR] Zoals bij zoveel liefhebbers, kruipt het bloed niet waar het gaan kan. Na afloop van het seizoen 2001/2002 nam Jeannette Floor ontslag bij Feyenoord. Dat was in mei. In september was de algemene ledenvergadering van de supportersvereniging. ,,Toen kwam de Hand in Hand weer op mijn pad. Ik werd gevraagd hoofdredacteur te worden. Daarop heb ik 'ja' gezegd", aldus het erelid van de supportersvereniging. ,,Dat is inmiddels achttien jaar geleden. We vullen tegenwoordig tien keer per jaar 84 pagina's. En één keer per jaar een special. We werken aan de Hand in Hand met allemaal mensen uit het vak. Allemaal hebben we een roodwit hart. En iedereen doet dit vrijwillig. Elke maand hebben we een avondvergadering. Dan kijken we terug op de vorige editie en plannen we de volgende. Het is een groep hele leuke mensen waarmee ik het blad maak, ik krijg daar energie van."

De jaarlijkse special is deze maand uitgekomen en is gewijd aan József Kiprich. De voormalige spits uit Hongarije, die nog altijd zeer populair is bij het Legioen, zoals de Feyenoordaanhang ook wordt genoemd. ,,We hadden net de special gepland toen, door het coronavirus, alle grenzen dicht gingen. We konden József niet persoonlijk spreken. We hebben contact gelegd met zijn zoon Dani en een afspraak gemaakt voor een interview via videobellen. Dat mochten we bij RTV Rijnmond opnemen. Toen Kiprich onlangs de special zag, was hij helemaal verguld. Dan ben je best een beetje trots", lacht Floor.

Voor Jeannette Floor is Feyenoord een deel van haar leven geworden. Nu besteedt ze nog ongeveer 25 uur per maand aan haar functie als hoofdredacteur. ,,Aankomende week is de deadline, dan ben ik er deze week ongeveer tien tot twaalf uur aan kwijt. Ik lees alle stukken die de redacteuren aanleveren. Vervolgens gaan ze naar de eindredacteur en daarna naar de vormgever. Als de proef met het artikel terugkomt, lees ik het nog een keer door en mail ik het naar de auteur. Als hij of zij nog opmerkingen heeft, verwerk ik die en stuur de proef terug naar de vormgever. Uiteindelijk lees ik elk artikel vier of vijf keer voordat het wordt gepubliceerd."

Op de vraag wat voor Jeannette Floor het absolute hoogtepunt was de afgelopen jaren, antwoordt ze: ,,De belangrijkste wedstrijd voor mij was de kwartfinale tegen PSV in het toernooi om de UEFA Cup in 2002. Dat was zo onwerkelijk. PSV was beter, maar Feyenoord won. Ik heb met een collega wel een kwartier op mijn stoeltje staan dansen." Voor uw verslaggever is dit de halve finale tegen Inter Milaan. Ook die won Feyenoord, waarna het in de finale in de eigen Kuip afrekende met Borussia Dortmund. Een wedstrijd die werd overschaduwd door de moord op Pim Fortuyn twee dagen eerder.

[WARMTE] Jeannette Floor roemt de warmte van de club Feyenoord. Uiteraard is ze geen fan van 'die club uit de hoofdstad'. ,,Maar in de Hand in Hand zijn we altijd respectvol richting Ajax. Ik had een keer een bijeenkomst bij de KNVB voor vertegenwoordigers van supportersverenigingen. Er waren allemaal mannen en maar twee vrouwen. Die andere vrouw was toevallig van Ajax. Maar het klikte goed tussen ons en we hebben nog steeds af en toe contact." Omdat spelers toegangskaarten voor hun familie bij haar op kantoor moesten afhalen, had ze ook veel contact met hen. En met sommigen nog steeds. ,,Ik heb nog wel contact met de moeder van Paul Bosvelt en met Paul zelf, met Mario Been, Gerard Meijer en Regi Blinker. En met veel oud-spelers die de wedstrijden bezoeken. Want, dat doet Feyenoord heel netjes, iedereen die in het eerste elftal heeft gespeeld, kan levenslang een gratis toegangskaart aanvragen. En als we voor de Hand in Hand interviews hebben met oud-spelers, merk je dat ze vrijwel allemaal een soort heimwee hebben naar hun periode bij Feyenoord."

Christine Schut

Christine Schut
Foto: Christine Schut
,,Afgelopen seizoen was bizar."
Christine Schut
Foto: Christine Schut
Het gesigneerde shirt dat ze kreeg bij haar afscheid, is ingelijst.