Sebastiaan was 17 jaar en speelde bijna zijn hele leven hockey, toen hij het idee kreeg om een keer een nieuwe sport uit te proberen. Hij zag dat er in Amersfoort lacrosse kan worden gespeeld: ,,Ik wist weinig over de sport, dus ging ik googlen. Ik vond het er tof uit zien en daarom meldde ik me aan zodat ik kon kijken of het iets voor me was", vertelt hij.

LACROSSE Lacrosse is een combinatie van hockey, American football en ijshockey. ,,Je gooit de bal over met een stick en je probeert de bal in het goal te krijgen. Het is een contactsport, dus je mag elkaar flinke tikken uitdelen zolang de tegenspeler de bal heeft", legt Sebastiaan uit. Het was een voordeel dat hij jarenlange ervaring had met hockeyen bij BMHV: ,,Je hebt daardoor balgevoel en je weet goed hoe je jezelf moet positioneren in het veld. Maar, lacrosse is wel een heel andere sport: het is veel gecompliceerder."

JONG ORANJE Sebastiaan had al snel het gevoel dat hij goed was in lacrosse en dat gevoel werd bevestigd doordat hij uitgenodigd werd bij selectiedagen van Jong Oranje. ,,Je hebt daar meerdere trainingsdagen waarbij steeds meer mensen afvallen. Je moet op het veld laten zien wat je kan, welke rol je speelt in het team en hoe je omgaat met de andere teamleden. Blijkbaar heb ik laten zien dat ik goed genoeg ben, ondanks dat ik het nog niet zo lang doe", vertelt hij enthousiast. Er zijn twee selectiegroepen bij Jong Oranje: de ontwikkelingsselectie voor de spelers die net niet goed genoeg zijn en de vaste selectie. ,,Ik zit in de vaste selectie, en dat had ik echt niet verwacht. In het begin was het heel onwerkelijk omdat er jongens bij zitten die de sport al jaren doen. Ik vind het echt super gaaf om mee te maken!"

NEDERLANDS TEAM Op dit moment schat Sebastiaan de kans dat hij van Jong Oranje naar het Nederlands team kan doorstromen klein. ,,Die mannen doen het echt al jaren en hebben een techniek waar je u tegen zegt. Voor mij is dat nu dus nog geen realistisch doel, maar dat zal het op termijn wel gaan worden. Mijn focus ligt nu vooral op het WK van volgend jaar."

WK Het wereldkampioenschap lacrosse vindt in 2021 plaats, in Ierland. Eigenlijk zou het dit jaar zijn, maar vanwege corona is het verplaatst. ,,Voor ons is dat eigenlijk wel gunstig. We spelen met dit team pas sinds december, dus we hadden maar weinig tijd om voor het WK te trainen. Nu het is opgeschoven hebben we meer tijd om op elkaar ingespeeld te raken." Hij verwacht geen top 3 plek op het WK, omdat lacrosse in landen zoals de Verenigde Staten en Canada vele malen groter is, maar hij hoopt wel dat ze de top 10 kunnen halen.

CORONA Naast het WK, had corona nog meer impact op Sebastiaan. ,,Een oefeninterland ging niet door en de trainingen waren een tijdje afgelast. Nu gaan ze wel weer door, maar ik heb een tijdje vooral thuis moeten trainen in de vorm van krachttraining, fietsen, hardlopen en met een stick de bal tegen de muur slaan."

COMBINEREN Komend schooljaar begint Sebastiaan met een nieuwe studie: Sportkunde, in Arnhem. ,,Ik denk dat deze studie wel te combineren is met lacrosse. Ik heb me aangemeld voor de topsportklas, zodat ik vrij kan krijgen voor de trainingen, trainingskampen en toernooien. Ik ga ervan uit dat het goed gaat komen!" Hij vertelt dat hij door lacrosse zijn levensstijl niet enorm hoeft aan te passen: ,,Ik let op mijn voeding en ik ben gestopt met alcohol drinken, maar af en toe eet ik ook gewoon iets ongezonds. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je gewoon in vorm bent en goed blijft presteren."

RÖELL Veel inwoners van Baarn zullen de achternaam van Sebastiaan herkennen: Röell. Zijn vader is dan ook de burgemeester van Baarn: Mark Röell. Sebastiaan vertelt dat hij zijn sportiviteit wel een beetje van zijn vader heeft: ,,Hij heeft veel gehockeyd en dat doet hij nu nog steeds, maar uiteindelijk ben ik toch wel iets sportiever dan hij is", lacht hij.

TOEKOMST Het komende jaar gaat Sebastiaan zich vooral focussen op lacrosse, omdat het WK eraan komt. Maar, het jaar daarna gaat hij de focus verplaatsen naar zijn studie. ,,Ik heb nu twee studies geprobeerd, maar dat pakte niet goed uit. Drie keer is scheepsrecht, hoop ik."

Zijn allergrootste droom is om mee te doen aan de Olympische Spelen in 2028: ,,Helaas is die kans wel erg klein. Lacrosse is op dit moment geen Olympische sport, maar daar wordt wel aan gewerkt. Als het een Olympische sport wordt en het ons lukt om mee te doen, zou dat natuurlijk heel vet zijn", besluit Sebastiaan Röell zijn verhaal.

door Suzanne Vink