Gisteren was de laatste in een serie van vier clinics op sportpark ter Eem. Voor Irene de Jong is cricket al jaren een vast onderdeel in haar programma bij BSO Sportkidz. In India zag zij zelf hoe populair deze veelzijdige sport kan zijn bij kinderen. De sport is groot in vrijwel alle landen die een koloniale band met Groot-Brittannië hebben. Daardoor is het de op een na grootste sport ter wereld.

Ook Zuid-Afrika is een cricketland. Hier komt Sean Trouw (40) vandaan, sinds 2016 bondscoach van het Nederlandse damesteam. Hij beoefent de sport vanaf zijn twaalfde jaar en verhuisde als begin twintiger naar Nederland. Via zijn club Kampong uit Utrecht kwam hij in beeld bij de nationale cricketbond. Een carrière in het bedrijfsleven gaf hij op om zich helemaal op cricket in Nederland te storten. Hij is niet alleen bondscoach maar ook ambassadeur van zijn sport door onder meer clinics aan kinderen te geven, zoals in Baarn.

,,Cricket is altijd mijn passie geweest”, verklaart hij. ,,Het is eigenlijk het totale pakket. Je individuele prestatie is heel belangrijk binnen het teamverband. Als jij het goed doet, doet je team het ook goed. Het is ook een sport met veel tactiek waarin je je eindeloos kunt verdiepen. Daarnaast is er het sociale aspect. We zijn één familie. Je leert veel mensen kennen door het cricket en toeschouwers kunnen een hele dag genieten langs de lijn.”

[WK-kWALIFICATIE] Cricket bestaat bijna 130 jaar in Nederland, in bescheiden omvang. In Baarn hebben we even een cricketclub gehad maar die ging kopje onder door te weinig leden. Toch denkt Trouw dat de sport een toekomst heeft hier. ,,Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich geplaatst voor een belangrijk WK-kwalificatietoernooi. Daardoor zal cricket ook meer op de televisie komen en gaan mensen zien hoe leuk het is. En samen met de clubs ga ik het land in om de jeugd te enthousiasmeren. Daarbij willen we overigens vooral door cricket kinderen in beweging krijgen. Het is sportoverstijgend en bedoeld om de jeugd achter de beeldschermen vandaan te krijgen en zich motorisch te laten ontwikkelen.” Een bijkomend doel van zijn clinics is het bevorderen van het meisjescricket met uiteindelijk de totstandkoming van eigen teams en competities voor meisjes. Nu is dat nog gemengd met jongens.

Hij zou nu eigenlijk in Sri Lanka moeten zijn voor het kwalificatietoernooi, maar dat is uitgesteld vanwege het coronavirus. Het feit dat Oranje aan dit toernooi mee mag doen is al een prestatie op zich, zegt hij. ,,Als nummer 21 van de wereld hebben we van de nummer 13, Schotland, gewonnen. Het damesteam heeft de afgelopen jaren echt een hoger niveau bereikt en is nu een jong team dat nog veel progressie kan boeken als het bij elkaar blijft.” De kans dat het WK in Nieuw-Zeeland ook gehaald wordt, acht hij echter klein. ,,Maar we kunnen wel een prestatie neerzetten. De tweede ronde halen is ons doel.”

door Hans Veltmeijer